Till innehåll på sidan

Trafikverket och banunderhållsföretaget Balfour Beatty

Skriftlig fråga 2011/12:191 av Holma, Siv (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-30
Anmäld
2011-11-30
Besvarad
2011-12-07
Svar anmält
2011-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2011/12:191 Trafikverket och banunderhållsföretaget Balfour Beatty

av Siv Holma (V)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Snöröjning och fordonsunderhåll har tagits över av privata aktörer, vars syfte är att tjäna pengar. Med pressade anbud har de privata företagen varken incitament eller ekonomiskt utrymme att hålla med resurser för extraordinära händelser, vilket gör systemet sårbart vid exempelvis snöfall. Ett aktuellt exempel är företaget Balfour Beatty som inte klarade av att leva upp till sitt kontrakt för underhåll av järnvägarna i Västsverige. Vintern 2010–2011 blev dyrare än företaget räknat med och snöröjningen fungerade inte som avtalat. Trafikverket och Balfour Beatty kom därför överens om att säga upp avtalet i förtid, vilket kostade Trafikverket 125 miljoner kronor – pengar som skulle gjort betydligt mer nytta på annat håll.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd:

Vad avser statsrådet att göra för att förhindra att liknande situationer uppstår igen?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:191 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 7 december

Svar på fråga

2011/12:191 Trafikverket och banunderhållsföretaget Balfour Beatty

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Siv Holma har frågat mig vad jag avser att göra för att förhindra att situationer liknade den som uppkommit med banunderhållsföretaget Balfour Beatty uppstår igen.

Entreprenören Balfour Beatty Rail har sedan den 1 september 2010 skött drift och underhåll av järnvägen i Västra Götaland. Avtalet som tecknades av Banverket är på fem år och totala värdet är ca 1 miljard kronor (knappt 200 miljoner kronor per år). Trafikverket och entreprenören har haft meningsskiljaktigheter i tolkningen av delar av avtalet. I somras träffade Trafikverket och entreprenören en överenskommelse om att drift- och underhållsavtalet för järnvägen i Västra Götaland ska upphöra redan den 31 maj 2012 och att Trafikverket betalar 125 miljoner kronor för att säkra järnvägstrafiken fram till att avtalet upphör.

För upphörandet och tiden fram till den 31 maj 2012 har ersättning reglerats för en del av de kostnader som BBR drabbats av med anledning av entreprenadkontraktets förtida upphörande. Med kostnader avses till exempel lokal‑, personal- och fordonskostnader samt övriga kostnader för avetablering, som kvarstår för entreprenören trots att ytterligare kontraktsarbeten inte ska utföras. Någon ersättning för utebliven vinst har inte utgått.

Det är naturligtvis en olycklig situation som har inträffat och det rör sig om mycket pengar. Trafikverket har agerat utefter de förutsättningar som uppkommit och gjort detta för att säkra drift och underhåll på järnvägen i Västra Götaland.

Trafikverket har inlett ett omfattande arbete inom drift- och underhållsområdet, bland annat med Riksrevisionens rapporter (2009:16 och 2010:16) och slutbetänkandet Förbättrad vinterberedskap inom järnvägen (SOU 2010:69) som grund. Regeringen ser ett behov av att utveckla detta till att även handla om hur verksamheten styrs och hur styrningen kan utvecklas i alla led.

Det pågår nu ett projekt på Regeringskansliet om strategisk styrning av drift och underhåll för väg och järnväg, vars syfte är att skapa förutsättningar för regeringen och Trafikverket att bedriva en effektivare resursstyrning av drift och underhåll för väg och järnväg samt att effektivisera och förtydliga regeringens målstyrning av Trafikverkets drift- och underhållsverksamhet.

Regeringen beslutade även den 8 oktober 2009 att tillsätta Produktivitetskommittén. Kommittén ska utifrån de förslag till handlingsprogram som lämnats i Trafikverksutredningen i delbetänkandet De statliga beställarfunktionerna och anläggningsmarkanden (SOU 2009:24) följa upp och analysera beställarnas faktiska agerande när det gäller utvecklingen av produktiviteten och innovationsgraden på anläggningsmarkanden.

Jag ämnar inte vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.