trafiksituationen i Stockholmsområdet

Skriftlig fråga 1999/2000:439 av Skårman, Carl-Erik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-01-13
Anmäld
2000-01-18
Besvarad
2000-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga 1999/2000:439

av Carl-Erik Skårman (m) till näringsminister Björn Rosengren om trafiksituationen i Stockholmsområdet

Den 2 november sade statsrådet Rosengren i kammaren att enligt en färsk studie en bilresa i högtrafik tog "@ @ @ de tolv kilometerna från Bredäng, söder om Stockholm, till Norrtull nästan en timme i anspråk. Medelhastigheten var 14 kilometer i timmen. Bränsleförbrukningen under de fyra långsammaste kilometerna var 2,5 liter per mil, dvs. mer än tre gånger den normala. Det innebär ökat utsläpp av luftföroreningar och koldioxid. Detta är sagt för att ge en bild. Kollektivtrafiken borde byggas ut och vara bättre."

Den 7 november ansåg statsrådet Larsson på DN:s debattsida att: "Även om vi skulle sätta sprätt på hela landets väganslag enbart i huvudstadsregionen @ vilket i och för sig är en orimlighet @ skulle vi inte lyckas 'bygga bort' bilköerna. Det skulle också tyvärr vara ganska fruktlöst att enbart satsa på utbyggnad av kollektivtrafiken: det leder bara till att de som redan nu väljer buss och tunnelbana ökar sitt kollektivåkande ytterligare, medan resten framhärdar i att ta bilen, t.ex. till och från jobbet."

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet:

Står statsrådet Rosengren, som den för trafikfrågorna ansvarige inom regeringen, fast vid de uppfattningar som statsrådet Rosengren givit uttryck för i ovan redovisade citat, den 2 november 1999?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:439 besvarad av

den 19 januari

Svar på fråga 1999/2000:439 om trafiksituationen i Stockholmsområdet

Näringsminister Björn Rosengren

Carl-Erik Skårman har frågat mig om jag håller fast vid ett uttalande som jag gjorde i kammaren den 2 november förra året angående behov av utveckling av kollektivtrafiken.

Carl-Erik Skårman refererar till mitt uttalande som jag gjorde i interpellationsdebatten om Västerleden. Där refererade jag till en utredning av Vägverket kring trafiken på Europaväg 4/Södertäljevägen@Essingeleden.

I början av december har miljöminister Kjell Larsson i debattartikel i DN framfört att även om alla landets investeringsanslag skulle användas till insatser i Stockholmsområdet skulle det inte vara möjligt att "bygga bort" trängseln i biltrafiken. Detta uttalande baserade sig på den strategiska analysen inför planeringsomgången 2002@2011 som då presenterats av SIKA och trafikverken.

Det är fortfarande min uppfattning att kollektivtrafiken behöver byggas ut och bli bättre men jag menar också att det behöver göras insatser i vägsystemet inom Stockholmsområdet. Inom Regeringskansliet arbetar vi just nu med en inriktningsproposition för infrastrukturinsatser i landets transportsystem för tiden 2002@2011. Det är regeringens avsikt att i den ta upp frågan om såväl förbättrade kollektivtrafikmöjligheter som förbättringar av vägsystemet i landet som helhet, alltså även i storstadsområdena.

De analyser som SIKA och trafikverken gjort när det gäller förbättrad framkomlighet med enbart utbyggnader endast tagit med en utbyggnad av den s.k. Ringen och förstärkning av redan befintliga infartsleder. Med den uppläggningen kan, enligt SIKA och trafikverken, ingen minskning av trängseln åstadkommas till 2010 beaktat den trafikutveckling som också förväntas. Alternativa analyser saknas. Genomförande av andra länkar som kompletterar den befintliga vägstrukturen i syfte att skapa alternativ till att ensidigt mata in trafik till regionens centrum skulle möjligen ge andra resultat.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.