trafiksäkerhetsaspekter

Skriftlig fråga 2001/02:96 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-23
Anmäld
2001-10-30
Besvarad
2001-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 oktober

Fråga 2001/02:96

av Johan Pehrson (fp) till miljöminister Kjell Larsson om trafiksäkerhetsaspekter

Vid genomförandet av en miljökonsekvensbeskrivning ska en samlad bedömning av en planerad anläggnings, verksamhets eller åtgärds inverkan på miljö, hälsa och hushållning med naturresurser göras. I många fall påverkas miljön även av trafiksäkerhetsförhållanden. Enligt gällande lagstiftning ingår dock inte dessa frågor vid en miljökonsekvensbeskrivning.

Jag känner personligen till ett fall där en person fick yttra sig angående etablering av ett asfaltsverk vid sitt bostadsområde. I besvärsskrivelsen anförde personen i fråga trafiksäkerhetsmässiga skäl. I svaret från miljökontoret står att "Trafikssäkerhetsfrågor är inget som kan regleras i anmälningärendet enligt miljöbalken".

I en god miljö skulle även trafiksäkerhetsmässiga aspekter kunna vägas in.

Avser miljöministern att vidta åtgärder för att även trafiksäkerhetsaspekter bör vägas in i begreppet god miljö i miljöskyddslagen?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:96 besvarad av

den 1 november

Svar på fråga 2001/02:96 om trafiksäkerhetsaspekter

Miljöminister Kjell Larsson

Johan Pehrson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att även trafiksäkerhetsaspekter bör vägas in i begreppet god miljö i miljöskyddslagen.

Johan Pehrson säger att trafiksäkerhetsförhållanden inte ingår i en miljökonsekvensbeskrivning enligt gällande lagstiftning. Som exempel på att så är fallet redogör Johan Pehrson kortfattat för ett fall där miljökontoret vid en etablering av ett asfaltverk i ett bostadsområde sagt att trafiksäkerhetsfrågor inte kunde regleras i det aktuella ärendet.

Först vill jag nämna att reglerna för miljöprövning av miljöfarliga verksamheter sedan den 1 januari 1999 finns i miljöbalken. Miljöskyddslagen upphörde att gälla vid samma tidpunkt.

I miljöbalken finns allmänna hänsynsregler som alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd är skyldiga att följa. Bl.a. ska de skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått vidtas som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Kraven gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem.

Enligt miljöbalken ska en miljökonsekvensbeskrivning bl.a. ingå i en ansökan om tillstånd till miljöfarliga verksamheter, vattenverksamheter och täkter. Vidare ska en sådan beskrivning finnas med vid regeringens tillåtlighetsprövning av vissa större verksamheter som finns uppräknade i 17 kap. miljöbalken. Det gäller bl.a. nya vägar av viss storlek.

Syftet med förfarandet med en miljökonsekvensbeskrivning är att identifiera och beskriva de direkta och indirekta effekter som en planerad verksamhet eller åtgärd kan medföra. Avsikten är att alla de konsekvenser av vikt för bl.a. hälsan och miljön som företaget kan antas medföra ska redovisas. Detta innefattar även miljöproblem som kan uppstå som en indirekt effekt av verksamheten. Det kan t.ex. vara ytterligare biltrafik i anslutning till det område där företaget ska etableras.

Kravet på åtgärder för att begränsa störningar från en verksamhet riktas mot den som är ansvarig för verksamheten. För att skyddsåtgärder ska kunna föreskrivas krävs att verksamhetsutövaren också har en faktisk möjlighet att vidta dessa åtgärder. Ansvaret för trafiksäkerhetsåtgärder ligger primärt hos väghållaren. Vid miljöprövningar av vägar är sådana frågor av största betydelse. Trafiksäkerhetsfrågor kan även beaktas vid miljöprövningar av annan verksamhet med konsekvenser för trafiksäkerheten. De transporter som en verksamhet ger upphov till är av betydelse vid bedömningen av lokaliseringen av verksamheten. Ger transporterna upphov till alltför stora störningar från t.ex. trafiksäkerhetssynpunkt, kan lokaliseringen ifrågasättas. Skyddsåtgärder i övrigt med anledning av transporterna kan dock mot bakgrund av det ovan sagda endast föreskrivas i begränsad utsträckning för andra än väghållaren.

Som jag nu redogjort för ska även trafiksäkerhetsfrågor bedömas vid miljöprövningar enligt miljöbalken. Någon ändring av gällande regler för sådana prövningar krävs således inte.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.