trafikövervakning

Skriftlig fråga 2003/04:1536 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-19
Besvarad
2004-08-31
Besvarad
2004-09-02
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Fråga 2003/04:1536

av Hans Backman (fp) till justitieminister Thomas Bodström om trafikövervakning

Enligt Folksams årliga genomgång av rapporterade rattfyllerier, fortkörningar och bältesbrott i landets 21 polisområden är Gävleborg sämst på trafikövervakning bland samtliga län i hela landet.

Håkan Lundberg, chef för trafikpolisen i Gävleborg, säger att förklaringen är enkel @ nämligen brist på personal. Under de senaste tio åren har antalet trafikpoliser i Gävleborg minskat från 40 till 16. Lundberg säger att polisen helt enkelt inte hinner vara ute på vägarna i samma utsträckning som tidigare. Han hävdar att för att trafikövervakningen i Gävleborg ska hamna på åtminstone acceptabel nivå så behövs ytterligare tio poliser. Det finns dock inga beslut om att Gävleborg ska få fler trafikpoliser.

Läget är väldigt allvarligt. Folksams forskningschef Anders Kullgren uppskattar att ca 50 liv skulle kunna räddas i trafiken varje år om trafikövervakningen i hela landet vore lika bra som i den är i de bästa länen. Det innebär att om inte polisbristen i Gävleborg åtgärdas så riskerar ett antal gävleborgare att dö i trafiken.

Avser justitieministern att vidta åtgärder som innebär att polisbristen åtgärdas så att även län som Gävleborg kan utföra trafikbevakning som håller en acceptabel nivå?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1536 besvarad av

den 31 augusti

Svar på fråga 2003/04:1536 om trafikövervakning

Justitieminister Thomas Bodström

Hans Backman har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder som innebär att polisbristen åtgärdas så att även län som Gävleborg kan utföra trafikbevakning som håller en acceptabel nivå.

Regeringen har under flera år satsat stora resurser på polisen. Bara sedan år 2000 har anslaget ökat med nästan 2,2 miljarder kronor, vilket har lett till att vi nu ser en nettoökning av antalet poliser för fjärde året i rad.

När det gäller fördelningen av såväl ekonomiska resurser som personal ligger ansvaret hos Rikspolisstyrelsen och, på det regionala planet, hos landets polismyndigheter. Hur stor del av en polismyndighets resurser som ska avdelas till trafikövervakning är alltså ett beslut som ska fattas regionalt.

Jag vill i det här sammanhanget betona vikten av det arbete polisen bedriver när det gäller att bekämpa trafikbrott. En del i detta är försöksverksamheten med automatisk trafikkontroll (ATK) med kamera som pågått sedan sommaren 2001. Regeringen har i propositionen Fortsatt arbete för en säker vägtrafik (prop. 2003/04:160) uttalat att systemet med ATK ska fortsätta. En utredning har nyligen lagt fram förslag till regeringen rörande förutsättningarna för att utvidga och permanenta verksamheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.