Totalförbud mot bisfenol A

Skriftlig fråga 2012/13:368 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-07
Anmäld
2013-03-07
Besvarad
2013-03-13
Svar anmält
2013-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga

2012/13:368 Totalförbud mot bisfenol A

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

Enligt en ny undersökning som refereras i tidningen Ny Teknik den 5 mars 2013 har den hormonstörande kemikalien bisfenol A påträffats i dricksvattnet i 8 av 22 undersökta lägenheter i Stockholm, Malmö och Göteborg. Det är sannolikt att orsaken till förekomsten är så kallad relining, att vattenrören fodras med ett tunt plastlager innehållande bisfenol A.

Med anledning av dessa mycket oroande nyheter vill jag fråga miljöminister Lena Ek:

Avser miljöministern att verka för ett totalförbud mot bisfenol A?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:368 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 13 mars

Svar på fråga

2012/13:368 Totalförbud mot bisfenol A

Miljöminister Lena Ek

Jens Holm har frågat mig om jag avser att verka för ett totalförbud mot bisfenol A. Holm hänvisar till de analysresultat av bisfenol A i vatten i lägenheter med renoverade dricksvattenrör som Kemikalieinspektionen nyligen publicerat. Låga halter av bisfenol A har återfunnits i tappvatten i en tredjedel av de undersökta lägenheterna. I ett par fall har bisfenol A även hittats i det vatten som distribuerats till lägenheterna.

Den svenska regeringen har sedan 2010 arbetat riktat med exponeringen för bisfenol A. Kemikalieinspektionen och andra berörda myndigheter har hittills fått i uppdrag att kartlägga användningen i vissa plastprodukter, kassakvitton, leksaker, barnartiklar samt renoverade dricksvattenrör. Att bisfenol A nu har kunnat detekteras i dricksvatten är resultatet av regeringens tydliga viljeinriktning och myndigheternas ansträngningar att hitta förfinade analysmetoder. Myndigheterna arbetar nu vidare med att värdera resultaten och eventuella risker. De ska redovisa sitt uppdrag senast i december 2013. Jag följer det arbetet noggrant.

Ett nationellt förbud mot bisfenol A i lack och ytskikt i förpackningar för sådana livsmedel som är särskilt avsedda för barn mellan noll och tre år börjar gälla i juli i år. Inom Miljödepartementet bereds för närvarande ett förslag från Kemikalieinspektionen om att förbjuda användningen i kassakvitton.

EU-kommissionen har hittills förbjudit användningen av bisfenol A i nappflaskor av polykarbonat. Kommissionen anser i sitt beslut att ett förbud är nödvändigt tills det har kommit fram kompletterande vetenskapliga rön som klargör den toxikologiska relevansen av vissa konstaterade effekter. Världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s miljö-program (Unep) har i en gemensam rapport om det vetenskapliga kunskapsläget för hormonstörande ämnen 2013 bedömt att det finns ett stort antal studier som stöder antagandet att exponering för kemikalier bidrar till hormonella störningar hos människor och att risken för sjukdomar orsakade av sådan exponering kan vara betydligt underskattad. Europaparlamentet röstar om en resolution om hormonstörare denna vecka. Också den europeiska livsmedelsmyndigheten (Efsa) arbetar för närvarande med en grundlig analys av det vetenskapliga underlaget kring BPA. Efsas rapport ska presenteras i maj 2013. Allt detta kommer att bidra till intensifierade diskussioner i EU-kretsen. Det är i sammanhanget viktigt att inte låsa sig vid ett enskilt styrmedel utan se till hur exponeringen på det mest effektiva sättet kan minskas inom respektive varugrupp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.