tortyrredskap

Skriftlig fråga 2003/04:479 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-15
Anmäld
2003-12-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-01-14
Svar anmält
2004-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga 2003/04:479

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Laila Freivalds om tortyrredskap

Tillverkning och försäljning av tortyrutrustning är omfattande. Samtidigt har EU-kommissionens förslag om export av tortyrredskap beklagligt nog ännu inte antagits. Enligt Amnestys USA-avdelning, AIUSA, har Smith & Wesson sålt 1 000 benjärn till Saudiarabien, ett land där tortyr är en välkänd företeelse. USA godkände under år 2001 till exempel försäljning av elchockutrustning till Turkiet. År 2002 exporterade USA elchockvapen för 14,7 miljoner och redskap för att spänna fast människor för 4,4 miljoner dollar.

Totalt beräknar man att det finns 856 företag i 47 länder som tillverkar eller försäljer tortyrredskap. Nu växer oron för att tortyrverktyg kommer att användas i kampen mot terrorism. Bland köparna finns tolv länder på den lista som USA har över länder där tortyr är vanligt förekommande. Mörkertalet kan antas vara stort.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att stoppa handeln med tortyrredskap?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:479 besvarad av

den 14 januari

Svar på fråga 2003/04:479 om tortyrredskap

Utrikesminister Laila Freivalds

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa handeln med tortyrredskap.

Låt mig börja med att säga att handeln med tortyrredskap måste stoppas. För Sverige är kampen mot tortyr en av de mest prioriterade frågorna på mänskliga rättighetsområdet. Inom FN, i EU och i bilaterala kontakter med tredjeländer är Sverige drivande när det gäller att uppmärksamma och på olika sätt söka motarbeta förekomsten av tortyr runtom i världen. Tillsammans med näringslivet söker vi också öka dess engagemang och bidrag till den globala respekten för mänskliga rättigheter.

Sverige har tillsammans med övriga nordiska länder under lång tid lagt fram den resolution i såväl FN:s kommission för mänskliga rättigheter (MRK) som FN:s generalförsamling som behandlar frågan om tortyr. I resolutionen uppmanas världssamfundet att bland annat genomföra effektiva rättsliga och administrativa eller andra åtgärder för att förbjuda och förhindra tillverkning, handel, export eller användning av redskap som är avsedda för tortyr eller annan omänsklig behandling. Genom denna resolution har också FN:s specialrapportör mot tortyr, Theo van Boven, undersökt, rapporterat och uttryckt vikten av kontrollmekanismer mot handel med produkter som även kan användas för tortyr.

Inom EU @ där Sverige varit och är drivande i tortyrfrågorna @ pågår sedan en längre tid arbetet med att skapa ett förbud mot handel med tortyrredskap och kontroll av handeln med vissa produkter som kan användas för tortyr. Kommissionen har lagt fram ett förslag till förordning på området. Det är angeläget att utformningen av förbudet och kontrollen blir så effektivt och ändamålsenligt som möjligt. Sverige deltar i förhandlingarna och jag ser fram emot att en förordning ska kunna antas inom en relativt snar framtid.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.