torskfisket

Skriftlig fråga 2002/03:268 av Torstensson, Åsa (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-09
Anmäld
2002-12-09
Besvarad
2002-12-18
Svar anmält
2002-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 december

Fråga 2002/03:268

av Åsa Torstensson (c) till miljöminister Lena Sommestad om torskfisket

Det finns en förvaltningsplan för torsken i Östersjön som forskarna vid ICES och Fiskerikommissionen står bakom. Hålls förvaltningsplanen, om totalt en torskkvot på 76 000 ton i Östersjön, så ges en biologiskt hållbar grund för fisket. Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, som har redogjort för detta vid ett flertal tillfällen, tror att det är en överfiskning på 50 %. Det pågår alltså ett svartfiske på 40 000 ton som landas till försäljning och konsumtion. Detta ska jämföras med den svenska kvoten som är 15 200 ton.

För att komma till rätta med detta olagliga överfiske så krävs ökade, bättre och säkrare kontrollmetoder, vilket kräver internationellt arbete och internationella överenskommelser. Därför blir den prioritering som den svenska regeringen nu genomför med ett ensidigt svenskt stopp för torskfiske oförståelig, eftersom det inte på något sätt kan hindra eller minska det torskfiske som är olagligt. Regeringen har valt att ställa sig utanför möjligheterna att vid förhandlingsbordet påverka den samlade inriktningen på torskfisket.

Min fråga blir då till miljöministern:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att åstadkomma internationella överenskommelser om hårdare bevakning och kontroll av det fiske som sker i Östersjön så att förvaltningsplanerna för torskfisket i Östersjön kan få effekt?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:268 besvarad av

den 18 december

Svar på fråga 2002/03:268 om torskfisket

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Åsa Torstensson har frågat miljöministern vilka åtgärder hon har för avsikt att vidta för att åstadkomma internationella överenskommelser om hårdare bevakning och kontroll av det fiske som sker i Östersjön så att förvaltningsplanerna för torskfisket i Östersjön kan få effekt. Det ankommer på mig att besvara denna fråga.

Situationen är bekymmersam för många fiskbestånd och särskilt då för torsken. Detta uppmärksammades redan i propositionen Svenska miljömål @ delmål och åtgärdsstrategier, som riksdagen beslutade om i november 2001. Regeringen avser att nästa år föreslå riksdagen att ca 50 miljoner kronor överförs till Kustbevakningen. Detta för att för att förbättra övervakningen och satellitspaning till havs i syfte att minska utsläppen från fartyg. Den ökade övervakningsinsatsen kan även medverka till en förbättrad fiskerikontroll.

På det internationella området är de nu aktuella utvidgningsförhandlingarna av stor betydelse. Ett EU-inträde för länderna runt Östersjön kommer, inom en snar framtid, att medföra en betydligt förbättrad fiskerikontroll.

Inom ramen för Fiskerikommissionen för Östersjön, IBSFC, har ett samarbete utvecklats på kontrollområdet. Alla länder runt Östersjön har under 2002 utarbetat nationella aktionsplaner för kontroll av torskfisket, kontrollnätverk har utvecklats och ett utbyte av kontrollpersonal pågår mellan de baltiska länder och Sverige. Under 2003 planeras detta utbyte fortsätta med Lettland och Litauen. Inom EU:s bistånd till ansökarländerna har svenska kontrollexperter under året varit engagerade i bland annat Estland. I februari nästa år kommer ett kontrollmöte att hållas i Göteborg, där ett förbättrat kontrollsamarbete i Östersjön ska diskuteras.

Sverige har, i samband de årliga bilaterala fiskeriavtalen i Östersjön aktivt drivit kraven på förbättrade kontrollbestämmelser. Genom detta finns numera krav på fungerande satellitövervakning i avtalen för 2003 med Estland och Lettland.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.