Torka och hunger i Somaliland

Skriftlig fråga 2015/16:913 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-03
Överlämnad
2016-03-03
Anmäld
2016-03-04
Svarsdatum
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-16
Besvarad
2016-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Sedan i höstas har stora delar av världen drabbats av väderfenomenet El Niño. Flera regioner i världen har drabbats av extremt väder i form av torka eller översvämningar. Afrikas horn är en av de regioner som har drabbats absolut hårdast. Det är samtidigt en region där förmågan och resurserna att hantera det extrema vädret och dess konsekvenser är begränsade.

Somalia har drabbats av omfattande översvämningar samtidigt som Somaliland har drabbats hårt av torka efter uteblivna regn. Enligt myndigheterna i Somaliland hotas nu mer än 1 miljon människor av torkan. Matpriserna har redan stigit, i flera områden har matproduktionen kollapsat och undernäringen bland barn ligger på mycket höga nivåer.

Behoven är nu stora av akut humanitär hjälp. Det behövs mat och sjukvård till de människor som har drabbats av torkan. Det behövs tak över huvudet för dem som redan har tvingats överge sina hem på grund av vädret, och det behövs foder för att rädda den boskap som ännu inte har dött.

Somaliland är i dag en de facto självstyrande stat men har inte erkänts av något annat land. Regeringen i Somaliland har därför inte samma internationella kontakter och möjligheter att uppmärksamma den svåra situationen i landet.

Sverige är i dag en viktig aktör på Afrikas horn, både genom vårt långsiktiga utvecklingssamarbete och genom vår humanitära hjälp.

Jag vill därför fråga statsrådet Isabella Lövin:

Vilka initiativ avser statsrådet att vidta för att Sverige, både som enskilt land och som medlem i EU och FN, ska bistå dem som har drabbats av torkan i Somaliland?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:913 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:913 av Hans Linde (V) Torka och hunger i Somaliland

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser vidta för att Sverige, både som enskilt land och som medlem i EU och FN, ska bistå dem

som har drabbats av torkan i Somaliland.

Låt mig inleda med att bekräfta den mörka bild som Hans Linde målar upp. Årets El Niño har genom uteblivna regn och förändrade väder-mönster lett till drastiskt ökade humanitära behov. Afrikas horn, däribland Somalia, är bland de områden som är värst drabbade. Sverige följer situationen nära, såväl från UD och Sida i Stockholm, som på plats via våra ambassader. Sverige har gett betydande hjälp både före och under den pågående krisen.

Sverige gav under 2015 humanitärt bistånd till Somaliakrisen om 191 MSEK, vilket även omfattar stöd till somaliska flyktingar i grann-länderna. Genom samarbetspartners som Röda Korset, UNICEF,

WFP och UNHCR har Sverige bidragit till att hundratusentals av de mest utsatta i Somalia har fått livsmedelshjälp och andra typer av humanitärt stöd. Sida har nu beslutat om 100 MSEK som ett initialt

stöd för behoven som de ser ut i början på året i Somalia. Detta stöd kommer att gå till den typ av nödställda som vi nu ser i Somaliland. Detta stöd kan ökas under årets gång i takt med att Sida fortsätter att utvärdera behoven.

Som ett konkret exempel på svenskt stöd till Somaliland kan nämnas

att vi i samarbete med WFP har gett direkt hjälp till 60 000 av de mest nödställda genom elektroniska kontantöverföringar. Ytterligare 46 000 nödställda individer i andra delar av Somalia har hjälpts genom samma insats. Kontantöverföringar ger nödställda möjlighet att själva prioritera de varor de är i störst behov av i sin vardag. Kontantöverföringar har också fördelen att de bidrar till att stötta den lokala ekonomin.

Vidare har Sida under sin Rapid Response Mechanism nyligen godkänt stöd via Norska flyktingrådet, som kommer att gå till insatser med anledning av torkan i Somaliland och Puntland.

Sverige är också en av världens absolut största givare av icke-öronmärkta kärnstöd till de humanitära FN-organ som är aktiva i Somaliland (WFP, UNICEF, UNHCR). Genom de betydande kärnstöden ger Sverige humanitära aktörer möjlighet att agera snabbt och effektivt vid humanitära kriser som den i Somaliland. Kärnstöd ger också de humanitära aktörerna möjlighet att allokera resurser dit behoven är

som störst. Bland svenska kärnstöd för år 2016 kan nämnas bl.a. WFP 600 MSEK, UNICEF 525 MSEK, CERF (FN:s globala katastroffond), 520 MSEK och OCHA 125 MSEK.

Sveriges stora kärnstöd till CERF bidrog bland annat till att fonden kunde allokera över 25 MUSD (212 MSEK) till Somaliakrisen under 2015. CERF har för 2016 utvecklat speciella procedurer för att snabbt kunna allokera medel just till torkan i Somaliland och Puntland.

Jag vill även nämna vårt engagemang via EU:s humanitära organisation, ECHO. ECHO har öronmärkt 17 MEURO från EDF som specifikt ska användas till effekterna för El Niño i Somalia. Minst 7 MEURO av dessa kommer att gå till norra Somalia till partners som Rädda Barnen, Röda Korset, Norska och Danske Flyktingråden, FAO och WFP.

Sverige satsar vidare stora resurser på freds- och statsbyggande i Somalia. Detta arbete tar bl.a. sikte på att stärka den somaliska institutionella kapaciteten, vilket bidrar till att skapa strukturer som kan bemöta storskaliga utmaningar i form av bl.a. naturkatastrofer. Sverige har även mer än fördubblat sitt bistånd till Somalia de senaste åren och kopplat detta till det samarbetsramverk som tagits fram av den somaliska regeringen och internationella partners. Vid mitt besök i Mogadishu i november hade jag, som medordförande i den Internationella dialogen för fredsbyggande och statsbyggande, möjlighet att föra samtal med Somalias regering om hur vi gemensamt ska ta detta viktiga arbete vidare.

Sverige verkar även för att stärka länken mellan humanitärt bistånd och utvecklingsstöd i Somalia. Rent konkret innebär det att Sverige bidrar till att hushållen i Somalia bygger upp en större motståndskraft mot fram-tida kriser.

Stockholm den 15 mars 2016

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.