Tönningefloarna

Skriftlig fråga 1998/99:356 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-11
Anmäld
1999-02-16
Besvarad
1999-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:356 av Harald Nordlund (fp) till miljöministern om Tönningefloarna

den 11 februari

I regeringens proposition Miljöpolitik för ett hållbart Sverige (prop. 1997/98:145) skriver man: "Regeringen bedömer att det är särskilt angeläget att vidareutveckla mätbara mål och parametrar för bevarande av våtmarkerna och deras biologiska mångfald. Den nationella våtmarksinventeringen med inriktning på större våtmarker kommer avslutas inom de närmaste åren - - -"

Jag har nåtts av uppgiften att regeringen inom ett par veckor kommer att fatta beslut om att medge fortsatt brytning av torv på Tönningefloarna.

Jag vill därför ställa följande fråga till miljöministern:

Avser regeringen medge fortsatt brytning av torv på Tönningefloarna?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:356 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:356 om Tönningefloarna
    Näringsminister Björn Rosengren

den 17 februari

 

Harald Nordlund har frågat miljöministern om regeringen avser att medge fortsatt brytning av torv på Tönningflon. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Härjedalen Energi AB ansökte i maj 1997 hos Länsstyrelsen i Jämtlands län om att få bryta torv på östra Tönningflon i Härjedalens kommun. Koncessionsansökan avser brytning av torv för energiutvinning under en period av 25 år.

I beslut i januari 1998 gav länsstyrelsen bearbetningskoncession för östra Tönningflon till Härjedalen Energi AB enligt lagen (1985:620) om vissa torvfyndigheter.

Naturvårdsverket har överklagat länsstyrelsens beslut hos regeringen. Naturvårdsverket anför i överklagandet att området östra Tönningflon ingår i ett område (Z27 Gullhögs- och Tönningfloarna) som är utpekat som riksintresse för naturvården enligt 2 kap. 6 § lagen om hushållning med naturresurser (naturresurslagen). Gullhögs- och Tönningfloarna har i den rikstäckande våtmarksinventeringen placerats i den högsta skyddsklassen. Därigenom finns området med i Naturvårdsverkets Myrskyddsplan för Sverige, som är en sammanställning av vilka myrar som skyddats och vilka som enligt verket bör säkerställas som naturreservat eller liknande inom de 20 närmaste åren.

Området östra Tönningflon har även utpekats av Sveriges geologiska undersökning (SGU) som riksintresse enligt 2 kap. 7 § naturresurslagen. SGU:s utpekande innebär att området skall skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra utvinningen av värdefulla ämnen eller mineral som finns där.

I den här typen av ärenden är det ofta fråga om att göra en avvägning mellan å ena sidan intresset av att skydda naturen och å andra sidan de energipolitiska, näringspolitiska, arbetsmarknadspolitiska och regionalpolitiska intressen som kan vara aktuella.

Ärendet är under beredning i Regeringskansliet och beslut har ännu inte fattas i frågan. Det bör även nämnas att Naturvårdsverket i sitt överklagande hemställde om att regeringen skulle meddela inhibition av länsstyrelsens beslut tills dess att frågan slutligen avgjorts. Regeringen beslutade om inhibition i maj 1998.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.