Tolktjänster

Skriftlig fråga 2021/22:288 av Magnus Persson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-10-27
Överlämnad
2021-10-27
Anmäld
2021-10-28
Sista svarsdatum
2021-11-03
Svarsdatum
2021-11-10
Besvarad
2021-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Arbetsgivare har med rätta ett stort ansvar för sina anställda och för arbetsmiljön, men det innebär att finansieringen av tolktjänster kan bli kostsam. De bidrag som arbetsgivare kan söka är begränsade, och det finns ett behov av flexiblare insatser för att förbättra möjligheterna för personer med behov av tolktjänster.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser regeringen att utreda fler möjliga finansieringsmodeller i syfte att underlätta möjligheten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet att få och behålla ett arbete ?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:288 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/0203 3 /A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:288 av Magnus Persson (SD)
Tolktjänster

Magnus Persson har frågat mig om regeringen avser att utreda fler möjliga finansieringsmodeller i syfte att underlätta möjligheten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet att få och behålla ett arbete.

Det är viktigt att kompetensen kan tas tillvara hos alla i arbetslivet. Det kräver en väl fungerande kommunikation mellan arbetsgivare och arbetstagare. En tolk kan bidra till detta.

Tolktjänst är en samhällsservice för barndomsdöva, vuxendöva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Tolktjänst ökar möjligheterna till delaktighet och inflytande i samhället genom att bidra till ömsesidig kommunikation, information och erfarenhetsutbyte mellan döva, hörselskadade och hörande människor. Tillgången till en väl fungerande tolktjänst är en fråga om mänskliga rättigheter men också en språkpolitisk och funktionshinderspolitisk fråga.

I juli 2020 tillsatte regeringen utredningen Förstärkt tolktjänst för jämlikhet och delaktighet (dir. 2020:79). Utredaren ska göra en fördjupad analys av förslagen i betänkandet En samlad tolktjänst – samordning och utveckling av tolktjänst för barndomsdöva, vuxen-döva, hörselskadade och personer med dövblindhet (SOU 2011:83) samt i departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7). Utredaren ska också ta fram en handlingsplan för den långsiktiga utvecklingen av tolktjänsten och lämna nödvändiga författningsförslag. Som framgår av direktiven till utredningen ska utredaren beakta förslag inom bl.a. regelstyrning och finansiering samt ansvarsfördelning mellan olika aktörer på området. Uppdraget ska redovisas senast den 15 januari 2022. Därefter kommer utredarens förslag att beredas och regeringen ta ställning till eventuella behov av förändringar.

Stockholm den 10 november 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.