tobaksprevention

Skriftlig fråga 2004/05:1740 av Thalén Finné, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-27
Anmäld
2005-05-27
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga 2004/05:1740

av Ewa Thalén Finné (m) till statsrådet Morgan Johansson om tobaksprevention

Från och med den 1 juni 2005 är det förbjudet att röka i alla serveringslokaler.

Många anstränger sig för att få rökarna att övergå till att snusa på krogen inför förbudet. Snus är nämligen tillåtet och kan även framgent säljas och nyttjas i serveringslokaler.

I Sverige finns det många inköpsställen för tobak, medan det i förhållande till inköpsställen för tobak finns få apotek med rökavvänjningsprodukter. Det finns även apoteksombud, men dessa har inte rökavvänjningsprodukter i sortimentet. Den naturliga frågan blir varför tobak ska vara mer tillgängligt för kunderna än hjälpmedlen för att sluta med tobaksmissbruket.

Förbättrade möjligheter för dem som tänker sluta röka är viktigt för folkhälsan; det kan inte vara rimligt att nuvarande regelverk gör det mer krångligt att sluta röka än att börja snusa.

Rimligtvis borde samtliga rökavvänjningsprodukter få säljas lika fritt som snus.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att rökavvänjningsprodukter får säljas lika fritt som snus?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1740 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1740 om tobaksprevention

Statsrådet Morgan Johansson

Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att rökavvänjningsprodukter får säljas lika fritt som snus.

Detaljhandeln med tobaksvaror regleras i tobakslagen (1993:581). Ikraftträdandet av förbudet att röka på serveringsställen påverkar inte reglerna om detaljhandeln med tobaksvaror. Ett serveringsställe kan fortsätta att försälja rökverk och andra tobaksvaror.

Under förra året tog Statens folkhälsoinstitut fram en rapport om rökavvänjning som riktar sig till landstingen som ett stöd att bygga upp rökavvänjningsverksamhet. Det är fortfarande stor skillnad i landet vilken rökavvänjningsverksamhet som erbjuds. Landstingen, såsom huvudmän för hälso- och sjukvården har ansvar för att erbjuda rökavvänjning, en bevisat förebyggande åtgärd.

En stor del av de som försöker sluta röka eller använda tobak lyckas inte första gången, eftersom det är ett långvarigt beroende som ska brytas. Det krävs ofta ett antal försök innan man lyckas. Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik har i en rapport om metoder för rökavvänjning givit en bakgrund till faktorer som påverkar möjligheten att sluta röka.

På cigarettpaketen finns telefonnummer till Sluta-röka-linjen vid Centrum för tobaksprevention, Stockholms läns landsting. Sluta-röka-linjen får årligen 5 miljoner över statsbudgeten för att även kunna upprätthålla ett 020-nummer och en nationell täckning. Sluta-röka-linjen erbjuder personlig rådgivning per telefon med tobaksavvänjning.

Läkemedel är avsedda att enligt läkemedelslagens definition lindra eller bota sjukdom eller sjukdomssymptom. Läkemedel som innehåller nikotin kan vara ett hjälpmedel för att sluta röka.

I dag finns flera godkända läkemedel för rökavvänjning. De ska lindra nikotinabstinens och förhindra återfall i rökning. Receptfria nikotinläkemedel finns i olika beredningsformer: plåster, tuggummi, sugtabletter, mikrotabletter som löses under tungan och inhalatorer. Vid godkännande av läkemedel som innehåller nikotin har, som för övriga läkemedel, ingått en bedömning av doseringsregim, kontraindikationer, varningar för försiktighet vid vissa sjukdomar samt vid graviditet och amning. Liksom för övriga läkemedel finns restriktioner att de enbart får säljas av apotek eller apoteksombud.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.