Tjuvfiske av ål

Skriftlig fråga 2019/20:2056 av Betty Malmberg (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-27
Överlämnad
2020-08-28
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-11
Sista svarsdatum
2020-09-11
Besvarad
2020-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sedan år 2007 krävs en särskild yrkesfiskelicens för att få fånga den rödlistade ålen. Även om mörkertalet för tjuvfiske av ål säkerligen är stort kan vi också konstatera att en ökande grad av tjuvfiske avslöjas. Enligt uppgift tog Havs- och vattenmyndigheten 71 olagliga ryssjor i beslag år 2016 och 226 stycken under 2019. Mängden ål som tjuvfiskas är också omfattande. Nyligen beslagtogs en sump som innehöll ca 600 kilo illegalt fångad ål. Det tyder på att ålen betingar ett högt ekonomiskt värde bland tjuvfiskarna.

Med tanke på den akuta situation som råder för ålen måste mer göras för att få kontroll över tjuvfisket.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att minska tjuvfisket av ål i svenska vatten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2056 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/02103

/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern


Svar på fråga 2019/20:2056 Betty Malmberg (M) Tjuvfiske av ål

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer vidta för att minska tjuvfisket av ål i svenska vatten.

Enligt nuvarande regler tillåts fiske efter ål i Sverige endast för de fiskare som beviljats ett särskilt tillstånd för att fiska ål. Fisket efter ål är kringgärdat av ett omfattande regelverk avseende exempelvis tillåtna fiskeredskap och tidpunkter samt tids- och fångstbegränsningar. Det är Havs- och vattenmyndigheten som har det samordnade nationella ansvaret rörande förvaltningen av ål och ålfisket. Myndigheten har nyligen stärkt regelverket och utökat kraven för att kunna upptäcka överträdelser samt förbättra möjligheten att följa upp olovligt ålfiske. För yrkesfiskaren innebär de nya kraven föranmälan av ålfångst innan ankomst till hamn samt anmälan av eventuella sumpar och deras positioner i samband med påbörjat fiske under året.

Regeringen avser att stärka kontrollen för att stoppa illegalt fiske, utan att öka den samlade administrativa bördan för företagen. Kontrollerna och tillsynen har sedan tidigare förbättrats genom ökat samarbete mellan myndigheterna samt ökad tillsyn. Det kan förväntas att ökad kontroll och tillsyn medför att en ökande grad av tjuvfiske avslöjas. Under de senaste åren har nya metoder för kontroll utvecklats samt insatserna effektiviserats. En ökad samordning mellan berörda myndigheter och anskaffandet av nya hjälpmedel såsom båtar och drönare är bidragande orsaker till förbättringen. Genom övervakning från exempelvis drönare har tillsynen effektiviserats. Det sker även ett ökat samarbete och samverkan på europeisk nivå för att förbättra kontrollen och tillsynen.

Ålen är en akut hotad art och allt tjuvfiske bör snarast upphöra, både för ålens och för ålfiskarnas skull. Detta är en prioriterad fråga för mig och regeringen och vi följer noga utvecklingen på detta område och de nyligen införda åtgärderna för att förbättra den svenska kontrollen av ålfisket.


Stockholm den 11 september 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.