tjänstehandel för tillväxt

Skriftlig fråga 2004/05:523 av Johansson, Jörgen (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-03
Anmäld
2004-12-03
Besvarad
2004-12-08
Svar anmält
2004-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 december

Fråga 2004/05:523

av Jörgen Johansson (c) till näringsminister Thomas Östros om tjänstehandel för tillväxt

Den fria rörligheten för tjänster är en av grundstenarna inom EU. Det är dessutom en av de viktiga komponenterna i arbetet med Lissabonstrategin. Lissabonstrategin har målet att göra Europa till den mest konkurrenskraftiga regionen i världen och det kräver en fri rörlighet värd namnet. För att undvika problem finns utstationeringsdirektivet som säkerhet. Detta innebär att de lagar och regler ska gälla som finns i det land där tjänsten utförs. Det som kvarstår är en konkurrenssituation där pris och kvalitet ska vägas mot varandra. Inom byggsektorn skulle en fördjupad utveckling kunna bidra till att en stagnerad marknad löses upp, vilket är till gagn för hela samhället. Att inte biträda detta öppna synsätt är att avvisa en av grundstenarna i EU vilket i så fall får mig att undra om det svenska medlemskapet är baserat på de grunder som EU står för. Då näringsministern uttalat att tjänstedirektivet eventuellt kan införas i modifierad form är min fråga:

Vad avser ministern att göra för att Sverige ska få del av de positiva effekter som tjänstedirektivet har samtidigt som detta bidrager till Lissabonstrategins mål?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:523 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 2004/05:523 om tjänstehandel för tillväxt

Näringsminister Thomas Östros

Jörgen Johansson har frågat vad jag avser att göra för att Sverige ska få del av de positiva effekter som tjänstedirektivet har samtidigt som detta bidrager till Lissabonstrategins mål.

Jag vill att Sverige ska få del av de positiva effekterna av ett tjänstedirektiv. För att säkerställa detta vill jag arbeta för att få en fungerande inre marknad för tjänster förverkligad. Ökad rörlighet och integrering av tjänstesektorn är av stor betydelse för ökad konkurrenskraft och tillväxt i Sverige och i övriga EU. Förslaget utgör en viktig del av Lissabonstrategin om att EU år 2010 ska vara den mest konkurrenskraftiga och kunskapsbaserade ekonomin i världen. För Sverige @ som ett handelsberoende land och med relativt få hinder för tjänsteutövare @ är detta av central betydelse. Det är min och regeringens uppfattning att det är nödvändigt med en reglerad tjänstemarknad med klara och tydliga regler.

Jag anser dock att det behövs tydliga och klara justeringar i det nu liggande förslaget för att säkerställa grundläggande svenska intressen och jag kan inte acceptera försämringar i den svenska välfärdsmodellen eller att vissa sektorer och områden försvagas. Därför har Sverige i de förhandlingar som nu inleds i Bryssel lagt en allmän granskningsreservation. Jag vill inte heller utesluta att vi kan komma att begära undantag från vissa delar av förslaget till direktiv.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.