Tillväxtverkets hantering av stöd

Skriftlig fråga 2020/21:2479 av Sofia Westergren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-08
Överlämnad
2021-04-09
Anmäld
2021-04-13
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Riksdag och regering har sett vikten av att företag behöver finnas kvar efter pandemin, och flera stödåtgärder har kommit på plats. Nu senast belyste programmet Uppdrag granskning att myndigheten Tillväxtverket gjort egna tolkningar i strid med domar, vilket skapar långa handläggningstider och felaktiga beslut.

Företagare känner sig maktlösa i sin utsatta situation mot myndigheten. En företagare upplyser mig som ledamot om att Tillväxtverkets hemsida även saknar upplysning om exempelvis sista inlämningsdatum. Nu skriver företagaren att det känns som ett svek och att mattan dras undan ens fötter.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur tänker ministern komma till rätta med Tillväxtverkets hantering av stöden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2479 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/01200 N2021/01215 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på frågor 2020/21:2479 av Sofia Westergren (M) Tillväxtverkets hantering av stöd; 2020/21:2486 av Katarina Brännström (M) Tillväxtverkets handläggning

Sofia Westergren har frågat mig hur jag tänker komma till rätta med Tillväxtverkets hantering av stöden. Katarina Brännström har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att lindra och lösa problemen hos drabbade företag som orsakats av Tillväxtverkets hantering.

Regeringen har det senaste året arbetat intensivt med att hantera konsekvenserna av pandemin. Regeringen har sedan pandemins start sjösatt en rad stödåtgärder för att mildra konsekvenserna för både jobb och företag. Stöd vid korttidsarbete är och har varit en viktig insats för att många företag ska kunna behålla sina anställda genom krisen.

Stöd för stödmånader som infaller under perioden december 2020−juni 2021 har gått att söka från och med den 29 mars 2021. Företag som söker stöd för hela perioden, december 2020−juni 2021, kommer att få sex månaders stöd (december−maj) utbetalt efter att ansökan beviljats. Företagen gör sedan en avstämning i juli och söker då, vid behov, stöd även för juni månad.

Stödets omfattning har överskridit den initiala prognosen både vad avser hur länge stödet har behövts, antal ansökningar och den sammanlagda storleken på utbetalda stödbelopp. Dessutom har det inneburit en mycket stor och ny uppgift för Tillväxtverket. Regeringen har därför vid ett flertal tillfällen tillfört Tillväxtverket medel för att det ska vara möjligt att hantera processerna kring stödet vid korttidsarbete så effektivt som möjligt.

Genom Extra ändringsbudget för 2021 – Förstärkta stöd till företag, nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:83) tillfördes myndighetens förvaltningsanslag 450 miljoner kronor för att bland annat hantera förlängningen av stödet. Genom Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda och förstärkta stöd vid korttidsarbete och omställningsstöd för företag med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:121) har myndigheten tillförts ytterligare 265 miljoner kronor för att kunna möta den fortsatt höga efterfrågan av stödet och arbeta för att korta handläggningstiderna samt utveckla nödvändigt systemstöd. Regeringen har också tillsatt en överdirektör vid myndigheten som började i januari 2021.

Det är givetvis självklart att de lagar och regelverk som finns ska följas. Det är uppenbart att Tillväxtverket har brustit när det gäller hanteringen av överklaganden.

Regeringskansliet har täta kontakter med Tillväxtverket och myndigheten arbetar med en åtgärdsplan som kommer att följas upp kontinuerligt för att se att den får önskad effekt.

Stockholm den 20 april 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.