tillväxtbefrämjande åtgärder i Sverige

Skriftlig fråga 2004/05:992 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-02-17
Inlämnad
2005-02-17
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga 2004/05:992

av Cecilia Widegren (m) till finansminister Pär Nuder om tillväxtbefrämjande åtgärder i Sverige

Nordöstra Skaraborg i allmänhet och Mariestad i synnerhet är beroende av de jobb som finns vid Electrolux i Mariestad. Om dessa flyttas utomlands är det ett grundskott mot Skaraborgs framtida utveckling. En avgörande faktor när företag bestämmer vilka fabriker de ska investera i är infrastrukturen. Det betyder att s-regeringens ovilja att satsa på en motorväg @ E 20 @ mellan Göteborg och Stockholm genom Skaraborg kommer att vara ett handikapp i kampen med låglöneländerna när framtiden för Mariestadsfabriken avgörs.

Jag har tidigare i samband med "Saabkrisen" frågat statsråd vad för slags kris som skulle behöva drabba Skaraborg innan det blev aktuellt att bygga ut E 20, och man undrar om detta är en tillräcklig kris. En utbyggnad borde prioriteras utan att en kris står för dörren. Det finns tillsammans med bland annat Volvo i Skövde ca 50 000 arbetstillfällen längs E 20. En utbyggnad skulle med andra ord inte bara gälla de aktuella arbetstillfällena i Mariestad utan gynna hela det västsvenska och skaraborgska näringslivet, som under de senaste åren drabbats av flera varsel och missade investeringar bland annat på grund av infrastrukturen.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skapa tillväxtbefrämjande åtgärder så att låglöneländerna inte konkurrerar ut Electrolux ur Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:992 besvarad av

den 23 februari

Svar på frågorna 2004/05:992 om tillväxtbefrämjande åtgärder i Sverige, 993 om arbetsmarknaden i Skaraborg och 994 om konkurrens från låglöneländerna

Statsrådet Hans Karlsson

Cecilia Widegren har ställt tre mycket lika frågor till finansminister Pär Nuder, näringsminister Thomas Östros och till mig. Frågorna rör eventuella förändringar vid Electrolux produktionsanläggningar. Ansvarsfördelningen inom regeringen är så fördelad att jag ska besvara frågorna. Jag besvarar frågorna i ett sammanhang.

Sverige har under de senaste åtta åren haft en god ekonomisk utveckling med en starkare tillväxt, en snabbare produktivitetsökning och en högre sysselsättning än omvärlden. Att Electrolux i allmänna ordalag nu påtalat behovet av att genomföra strukturrationaliseringar är inte förvånade. De goda resultat Sverige uppnått är resultat av ständigt förändringsarbete.

Företagens ansvar vid strukturrationaliseringar är stort, men det är också en statlig, regional och lokal uppgift att säkerställa att förändringar sker på ett bra sätt för såväl individ som samhälle. Medel för detta finns inom snart sagt alla politikområden. Några konkreta exempel är att ett av syftena med att slopa arvs- och gåvoskatten var att underlätta generationsskiften i företag, att regeringen nu har den samlade innovationsstrategin Innovativa Sverige och att Arbetsmarknadsverket har regeringens uppdrag att säkerställa att nödvändiga resurser för arbetsmarknadspolitiska insatser fördelas efter regionala förutsättningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.