Tillvaratagande av arbetsviljan i Skaraborg

Skriftlig fråga 2016/17:1035 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-13
Överlämnad
2017-03-13
Anmäld
2017-03-14
Sista svarsdatum
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Fler i arbete behövs för att stärka och utveckla välfärden. Inte färre. Men regeringens politik riskerar att inte ta till vara allas förmågor och vilja.

Under 2015 tog Sverige emot över 160 000 asylsökande och därtill människor som sökt sig hit för att arbeta och skapa sig ett nytt liv i Sverige. För att kunna upprätthålla ett fungerande välfärdssamhälle och inte skapa samhällsklyftor och utanförskapsområden måste varje initiativtagande, arbetsskapande människa tas till vara. Varje individ spelar roll och ska ha en trygg, rättssäker prövning.

Om regeringen inte lägger fram konkreta förslag och visar politiskt ledarskap riskerar utanförskapet snart att växa till över 1 miljon människor.

När både arbetsmarknad och integration har mötts på ett välordnat sätt, individer prövats rättssäkert, är det bekymmersamt när föråldrade system inte hänger med i utvecklingen. I dagarna har man i Skaraborg, i till exempel Västgöta-Tidningar, kunnat läsa om en individ som fungerat väl i samhället och sedan länge arbetat som kock, vilket är ett av Arbetsförmedlingens uttalade bristyrken. Detta är alltså en person som skapar värde för familj, vänner, arbetskollegor och Skaraborg. Nu riskerar individen att utvisas efter 10 år, på grund av en teknikalitet.

Systemkrock. Falla mellan stolarna. Har vi inte hört det förut? När varje person som kan arbeta är av betydelse är det oroväckande att en miss av arbetsgivaren i lönekuvertet – under enbart två månader – som justerats retroaktivt, riskerar att resultera i utvisning av en person som arbetat och bidragit i ett snart decennium.

När lagar och regler inte hänger med utvecklingen är det oerhört rimligt att regeringen inte bara låter enskilda falla mellan stolarna, utan agerar och justerar. Sverige behöver arbetsföra personer, inte minst till bristyrken, för att klara dagen och morgondagens välfärdssamhälle. Regeringen bör påbörja ett arbete för att lagar och regler kring villkoren för arbetstillstånd hänger med utvecklingen

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder och förslag avser regeringen och ansvarig minister ta fram för att tillvarata arbetsviljan för fler, till exempel inom bristyrken, för att möjliggöra för alla som vill bidra och uppfyller de krav som ställs, för till exempel arbetstillstånd, och se till att fler kan bidra till välfärden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1035 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/02534/POL

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1035 av Cecilia Widegren (M) Tillvaratagande av arbetsviljan i Skaraborg

Cecilia Widegren har frågat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vilka konkreta åtgärder och förslag regeringen och ansvarig minister avser ta fram för att tillvarata arbetsviljan för fler, till exempel inom bristyrken, för att möjliggöra för alla som vill bidra och uppfyller de krav som ställs, för till exempel arbetstillstånd, och se till att fler kan bidra till välfärden.

Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Jag vill inledningsvis påminna om att det var den förra regeringen som införde dagens regelverk som Cecilia Widegren nu beskriver som föråldrat. Vidare tar Cecilia Widegren upp ett enskilt fall. Det är Migrationsverket och migrationsdomstolarna som fattar beslut om arbetstillstånd. Som minister varken kan eller får jag uttala mig eller försöka påverka hur en myndighet eller domstol hanterar enskilda ärenden.

Jag instämmer emellertid i att varje individ ska ha en trygg, rättssäker prövning av arbetstillstånd. Jag instämmer även i att lagar och regler måste hänga med i utvecklingen. Då dagens regelverk för arbetskraftsinvandring har visat sig ha brister har regeringen vidtagit en rad åtgärder, både vad gäller mer effektiva kontroller och kortare handläggningstider. Sommaren 2015 tillsattes utredningen Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden (dir. 2015:75). Strax innan jul tog jag emot utredningens betänkande (SOU 2016:91). Utredaren föreslår bland annat en möjlighet för arbetsgivare som inte uppfyllt villkoren som legat till grund för ett tidigare utfärdat arbetstillstånd att på eget initiativ korrigera sådana brister. Regeringen går nu även vidare för att utreda en möjlighet att rätta mindre, icke uppsåtliga, misstag efter det att Migrationsverket påpekat brister i villkoren under tillståndsperioderna. Regeringen anser att det måste finnas en sådan möjlighet då det annars får långtgående konsekvenser för arbetskraftsinvandraren. Förutom att förlora sin inkomstkälla kan personen även tvingas att lämna landet.

Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att det måste finns en balans mellan behovet av flexibilitet och behovet av att motverka missbruk. Bristande kontroll riskerar att bidra till utnyttjande av enskilda arbetstagare och en urholkning av den svenska arbetsmarknadsmodellen. Goda villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Det är därför viktigt att en bestämmelse som ger arbetsgivare möjlighet att korrigera tidigare brister i villkoren inte leder till att arbetskraftsinvandrare utnyttjas.

Frågan som Cecilia Widegren tar upp är prioriterad och regeringen har för avsikt att under våren lägga fram förslag med syfte att komma tillrätta med den aktuella problematiken.

Stockholm den 24 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.