Tillsynen på telemarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:1589 av Staxäng, Lars-Arne (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-29
Anmäld
2007-08-30
Besvarad
2007-09-12
Svar anmält
2007-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 augusti

Fråga

2006/07:1589 Tillsynen på telemarknaden

av Lars-Arne Staxäng (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Ett av de senaste exemplen enligt tidningen Bohusläningen gäller en konsument bosatt i Västsverige som mottagit en räkning på över 10 000 kronor för en vanlig enkel inkoppling till telenätet på en nybyggd fastighet. Arbetet för inkopplingen tog mindre än två timmar.

Telia meddelar via sin pressjour att man är tvungen att ta ut de priser man gör på grund av avregleringen. Detta trots att konsumenten i nämnda exempel själv stått för merparten av arbetet i samband med nybyggnationen och trots att det inte finns någon annan aktör att vända sig till. Detta eftersom det är Telias nät och Telia självt måste sköta inkopplingen.

När det gäller nätavgifter på el så har tillsyningsmyndigheter varit ganska aktiva på senare tid för att stävja överpriser på detta område. Tillsynsansvaret för telemarknaden ligger hos Post- och telestyrelsen.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att Post- och telestyrelsen ska kunna skärpa sin tillsyn av aktörerna på telemarknaden och då i synnerhet Telia med dess särställning?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1589 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 12 september

Svar på fråga

2006/07:1589 Tillsynen på telemarknaden

Statsrådet Åsa Torstensson

Lars-Arne Staxäng har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att Post- och telestyrelsen (PTS) ska kunna skärpa sin tillsyn av aktörerna på telemarknaden och då i synnerhet Telia med dess särställning.

Ärendet som Lars-Arne Staxäng refererar till från tidningen Bohuslänningen rör en avtalstvist mellan operatören och slutanvändaren. PTS har inte till uppgift att lösa sådana frågor. Däremot kan konsumentvägledningen i kommunen stå till förfogande med hjälp att lösa tvisten.

Den fråga som jag kan svara på gäller den principiella frågan om eventuella överpriser för installation av fast telefoni och PTS möjligheter till tillsyn i denna fråga.

Området för elektronisk kommunikation är reglerat av lagen om elektronisk kommunikation. Enligt denna ska vissa samhällsomfattande tjänster, bland annat tillgång till det fasta telenätet och funktionell tillgång till Internet, finnas tillgängliga till överkomliga priser. Om det behövs för att åstadkomma detta får PTS ålägga den som bedöms lämplig att tillhandahålla sådana tjänster. PTS beslutade den 19 augusti 2005 att förplikta Telia Sonera att uppfylla rimliga krav på anslutning till det fasta telenätet, det så kallade USO-beslutet (Universal Service Obligation).

Detta USO-beslut upphävdes dock den 5 februari 2007 av länsrätten, som ansåg att endast risken för bristande tillgång till fast telefoni inte var tillräckligt skäl för sådant förpliktande av en operatör. Länsrätten menade att det måste bevisas att personer faktiskt saknar möjlighet att på rimlig begäran få tillgång till det fasta telenätet. Som ett resultat av länsrättens dom finns således inte någon operatör som har skyldighet att ge tillgång till det fasta telenätet. Därmed finns inte heller någon möjlighet för PTS att utöva tillsyn över att tillgång till fast telefoni, och därmed inkoppling, tillhandahålls till överkomligt pris. PTS kan däremot när som helst fatta ett nytt USO-beslut om bedömningen är att det är motiverat.

Den som vill ha tillgång till det fasta telenätet erbjuds i dag olika alternativ: kopparanslutning där det finns ett utbyggt kopparnät, kabel-tv-nät, fiberanslutning vid nybyggnation eller anslutning via en fast monterad GSM-antenn och GSM-adapter, så kallad fastmobil teknik. Däremot är det inte så att alla alternativ alltid står till buds. Fler och fler har i dag dessutom anslutningar enbart till mobilnät som sin enda accessform. I dag kan man ju också få mobilt bredband.

Jag vill passa på att säga att tillgången till telefoni och Internet inte står och faller helt med en USO-förpliktelse. Regeringen arbetar för att stärka konkurrensen mellan olika accessformer, såväl fasta som trådlösa, vilket ger en ökad mångfald och förutsättningar för priskonkurrens.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.