tillsynen av behandlingshem

Skriftlig fråga 2001/02:46 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-04
Besvarad
2001-10-10
Anmäld
2001-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 oktober

Fråga 2001/02:46

av Jeppe Johnsson (m) till socialminister Lars Engqvist om tillsynen av behandlingshem

Då en kommun tar beslut om tvångsomhändertagande av en person, enligt lagen om vård av missbrukare (LVM) är en förutsättning för att vården ska vara framgångsrik och meningsfull att det behandlingshem man väljer är garanterat drogfritt. Behandling enligt LVM på behandlingshem, brukar vanligen medföra stora kostnader för kommunen.

Karlskrona kommun har i ett uppmärksammat fall haft en ung person placerad vid ett behandlingshem. Den unge har, under tiden han vistades på det aktuella behandlingshemmet, både kunnat injicera amfetamin och röka hasch. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt. Socialtjänsten i Karlskrona har i brev till SIS, Statens Institutionsstyrelse, påpekat sitt missnöje med det aktuella behandlingshemmet.

SIS har tillsynsansvaret för landets behandlingshem. Ministern kan givetvis inte kommentera enskilda fall men det är viktigt att tillsynen av behandlingshemmen sköts på rätt sätt. I detta fall har tillsynen inte fungerat.

Vad avser socialministern vidta för åtgärder för att skärpa kontrollen över behandlingshemmen?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:46 besvarad av

den 10 oktober

Svar på fråga 2001/02:46 om tillsynen av behandlingshem

Socialminister Lars Engqvist

Jeppe Johnsson har frågat mig om vad jag avser att vidta för åtgärder för att skärpa kontrollen över de LVM-hem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS).

Det är självklart att en person som vistas på behandlingshem inte ska kunna fortsätta missbruka. Självfallet ska ett behandlingshems ambition vara att erbjuda vård och behandling i en drogfri miljö. Stora ansträngningar görs också inom SiS för att en sådan behandling ska kunna erbjudas de missbrukare som omhändertas med stöd av LVM. Det är föreskrivet att varje behandlingshem ska ha ett program för hur införsel av droger ska kunna förhindras. Dessa program följs upp vid tillsynsbesök. Trots dessa ansträngningar händer dock att droger förs in på institutionen. Detta gäller i första hand till öppna avdelningar. En av de åtgärder som SiS har nödgats vidta är att skapa ett större mått av slutenhet vid institutionerna. Detta beror dels på att klienterna har en djupare problematik i dag, dels på den alltmer ökande förekomsten av droger i samhället.

SiS har under de senaste två åren byggt ut sin tillsynsverksamhet avsevärt. Sålunda sker tillsynen inom en stab som är helt skild från driften av verksamheten och direkt underställd generaldirektören. Tillsynen sker genom särskilda tillsynsbesök där man noggrant går igenom institutionens riktlinjer för beslut, åtgärdsprogram, fattade beslut, etc. Stor vikt läggs vid att de beslut som fattas om tvångsåtgärder sker i lagenliga former. Vid dessa besök ges regelmässigt personal och klienter utrymme för enskilda samtal. I myndighetens verksamhetsplan anges att varje år ska minst hälften av de ca 50 institutionerna ha fått ett sådant besök. Tillsyn sker också efter interna initiativ exempelvis efter uppgifter som förekommit i medierna. Också i dessa fall görs utredningar i olika former.

Tillsynsstaben tar också emot de klagomål som inkommer från klienter, anhöriga, kommuner och andra. I varje sådant fall görs en utredning om innehållet i klagomålet.

Som framgår har myndigheten ett mycket ambitiöst tillsynsprogram som är väl jämförbart med den tillsyn som bedrivs inom andra myndigheter. Detta är också fullt befogat med tanke på den integritetskänsliga verksamhet myndigheten har.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.