Tillsyn över fristående förskolor

Skriftlig fråga 2020/21:1623 av Patrick Reslow (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-03
Överlämnad
2021-02-04
Anmäld
2021-02-05
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Riksdagen fattade den 7 juni 2018 beslut om nya bestämmelser vad gäller krav på enskilda att bedriva verksamhet inom bland annat skolsektorn. Enligt de nya bestämmelserna ska enskilda som vill starta eller utvidga en verksamhet prövas utifrån erfarenhet av/insikt i de föreskrifter som gäller för skolverksamheten samt visa att de är lämpliga att bedriva denna. Dessa förutsättningar ska kontinuerligt bedömas i den regelbundna tillsynen av verksamheten.

Till skillnad från fristående grund- och gymnasieskolor är det emellertid inte Skolinspektionen som utövar tillståndsprövning och tillsyn över fristående förskolor, utan detta åligger hemkommunen. När lagen klubbades i riksdagen påpekade Sverigedemokraterna att tillstånds- och tillsynsansvaret borde överföras till Skolinspektionen även vad avser fristående förskolor.

I dagarna har vi kunnat läsa om hur en fristående förskola i Göteborg har kopplingar till våldsbejakande extremism. Så sent som i maj månad 2020 varnade Säpo för att det finns ett tiotal skolor och förskolor i Sverige med kopplingar till våldsbejakande, främst islamistisk, extremism. Dessa förskolor och skolor utgör enligt Säpo en grogrund för radikalisering och rekrytering.

Det är av yttersta vikt att såväl tillstånds- som tillsynsförfarandet är så skarpt som möjligt för att förhindra att personer med kopplingar till våldsbejakande extremism finansierar eller har något som helst inflytande över utbildning i vårt land.

I anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström.

 

Anser ministern att det finns skäl att låta Skolinspektionen överta tillstånds- och tillsynsansvaret för fristående förskolor från kommunerna, och avser hon i så fall att återkomma till riksdagen med ett lagförslag under innevarande mandatperiod?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1623 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/00782 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1623 av Patrick Reslow (SD)
Tillsyn över fristående förskolor

Patrick Reslow har frågat mig om jag anser att det finns skäl att låta Skolinspektionen överta tillstånds- och tillsynsansvaret för fristående förskolor från kommunerna, och om jag i så fall avser att återkomma till riksdagen med ett lagförslag under innevarande mandatperiod.

Bestämmelserna om ägar- och ledningsprövning i skollagen (2010:800) omfattar även enskilda som ansöker om att godkännas som huvudmän för fristående förskolor och fritidshem. En kommun har tillsynsansvar över enskilda huvudmän för förskolor och fritidshem vilka kommunen har godkänt. Det innebär att kommunerna i sin tillsyn har ansvar för att kontrollera att de enskilda som har godkänts som huvudmän fortlöpande uppfyller kraven på bl.a. lämplighet. Bestämmelserna ger således kommunerna verktyg för att bl.a. återkalla godkännanden i de fall de enskilda huvudmännen inte uppfyller kraven. Skolinspektionen utövar i sin tur tillsyn över hur en kommun uppfyller sina skyldigheter och sitt tillsynsansvar i fråga om enskilda huvudmän. Jag har för närvarande inte för avsikt att initiera förändringar i denna ordning.

Stockholm den 10 februari 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.