tillståndsprocessen i bergtäktsärenden

Skriftlig fråga 2004/05:596 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-14
Anmäld
2004-12-14
Besvarad
2004-12-22
Besvarad
2004-12-28
Svar anmält
2005-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga 2004/05:596

av Lars-Ivar Ericson (c) till näringsminister Thomas Östros om tillståndsprocessen i bergtäktsärenden

Den svenska välfärden förutsätter företagande och regeringen har ställt i utsikt att underlätta för människor att bedriva företag. Det talas om mindre regler och att det ska bli lättare att starta och bedriva företag. I detta sammanhang är det viktigt att se över hur själva tillståndsprocessen fungerar. Ett alarmerande exempel på hur lång tid den kan ta är ett bergtäktsärende i Skåne. 1998 lämnade ett familjeföretag in en ansökan om tillstånd för bergtäkt. Trots upprepade kontakter med myndigheter och anlitande av juridisk expertis är ärendet ännu inte avgjort och bland skälen till dröjsmålet kan nämnas hänvisning till personalomständigheter på länsstyrelsen.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till näringsministern:

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att underlätta tillståndsprocessen i bergtäktsärenden?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:596 besvarad av

den 22 december

Svar på fråga 2004/05:596 om tillståndsprocessen i bergtäktärenden

Statsrådet Lena Sommestad

Lars-Ivar Ericson har frågat statsrådet Thomas Östros vilka åtgärder han avser att vidta för att underlätta tillståndsprocessen i bergtäktärenden. Arbetet i regeringen är så fördelat att det kommer an på mig att besvara frågan.

För att förvissa oss om att vi upprätthåller skyddet för människors hälsa och miljön är det nödvändigt med en miljöprövning av nya eller ändrade verksamheter som påverkar miljön. Det är dock samtidigt viktigt att handläggningstiderna hålls så korta som möjligt. För att säkerställa att prövningen uppfyller miljökraven utan att vara mer långtgående än vad som behövs från miljösynpunkt har det varit angeläget att se över om prövningsinsatserna är rätt anpassade till miljöfrågornas betydelse.

Miljöbalkskommittén fick i maj 2003 i uppdrag av regeringen att med förtur undersöka möjligheterna att effektivisera och förenkla miljöprövningen utan att hälso- och miljöskyddskraven åsidosätts. I januari 2004 överlämnade kommittén betänkandet En effektivare miljöprövning (SOU 2003:124). I syfte att minska tiden från den första myndighetskontakten till beslut i första instans har kommittén bland annat föreslagit ett enklare förfarande för miljökonsekvensbeskrivning och tillståndsprövning. Kommittén har också föreslagit att täkter ska prövas enligt samma bestämmelser som gäller för övriga miljöfarliga verksamheter. Gemensamma regler för täkter och andra miljöfarliga verksamheter skulle lösa vissa processuella problem som finns i dag samt bidra till samordningsvinster och en ökad enhetlighet i regelsystemet.

Betänkandet har remitterats och inom Miljödepartementet utarbetas nu en lagrådsremiss utifrån kommitténs förslag och de synpunkter som har inkommit under remissbehandling och beredning. Avsikten är att lämna en proposition till riksdagen efter årsskiftet och att lagförslagen ska kunna träda i kraft den 1 juli 2005.

Det pågår således för närvarande ett arbete med att underlätta och effektivisera tillståndsprocessen enligt miljöbalken för alla verksamhetsutövare. I det arbetet behandlas även förslag som särskilt rör prövningen av täkter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.