Till innehåll på sidan

Tillståndsprocessen för övnings- och skjutfält

Skriftlig fråga 2020/21:1066 av Caroline Nordengrip (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-17
Anmäld
2020-12-18
Svarsdatum
2021-01-04
Sista svarsdatum
2021-01-04
Besvarad
2021-01-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Tillståndsprocessen när det gäller Försvarsmaktens övnings- och skjutfält samt flygplatser tar, enligt uppgift från Försvarsmakten, normalt mellan fem och tjugo år. Några av de miljöprövningsärenden Försvarsmakten i nuläget har hos regeringen för avgörande sträcker sig långt tillbaka i tiden. Exempel på dessa är följande:

  • Göteborgs skärgårdsskjutfält – till regeringen den 4 januari 2012
  • Veckholm – till regeringen den 2 maj 2013
  • Boden Södra – till regeringen den 12 december 2014
  • Kusträsk – till regeringen den 12 december 2014

I tillkännagivandet om miljöprövning av övnings- och skjutfält (bet. 2015/16:FöU3, rskr. 2015/16:50) får regeringen i uppgift att se över miljöprövningen av övnings- och skjutfält i syfte att förkorta handläggningstiderna så att Försvarsmaktens möjligheter till övning inte allvarligt försvåras. Försvarsmaktens uppfattning är dock att det inte direkt har skett någon förändring över tid vad gäller hur fort en tillståndsansökan går igenom.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder har vidtagits i regeringens beslutsprocess för miljöprövningen av övnings- och skjutfält i syfte att förkorta handläggningstiderna, och vilka särskilda omständigheter är det som skapar så långa handläggningstider?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1066 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:1066 av Caroline Nordengrip (SD) Tillståndsprocessen för övnings- och skjutfält

Caroline Nordengrip har frågat mig vilka åtgärder som har vidtagits i regeringens beslutsprocess för miljöprövningen av övnings- och skjutfält i syfte att förkorta handläggningstiderna, och vilka särskilda omständigheter är det som skapar så långa handläggningstider.

Bakgrunden till frågan är den pågående miljötillståndsprövningen av Försvarsmaktens övningsverksamhet på Göteborgs skärgårdsskjutfält, Veckholms skjutfält och Kusträsk skjutfält samt Bodens skjutfält. De beslut som Miljöprövningsdelegationerna har fattat har alla överklagats till regeringen.

Utgångspunkten för Miljödepartementets handläggning av överklagade ärenden är att den ska ske så effektivt som möjligt utan att rättssäkerheten kan ifrågasättas. Vid miljöprövning av Försvarsmaktens övnings- och skjutfält ställs motstridiga samhällsintressen mot varandra vilket kräver en ingående prövning från både rättslig och politisk synpunkt. De aktuella ärendena består av ett omfattande underlag, många komplexa frågeställningar och ett stort antal parter. Detta påverkar självklart handläggningstiden. Handläggning av ärendena pågår och har hög prioritet. Jag kan dock inte närmare precisera när regeringen kan komma att fatta ett beslut i ärendena.

Stockholm den 23 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.