Tillgänglighet på nattåg

Skriftlig fråga 2016/17:1532 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-01
Överlämnad
2017-06-05
Anmäld
2017-06-07
Svarsdatum
2017-06-14
Sista svarsdatum
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringen planerar att införa en flygskatt, och syftet påstås vara att fler ska välja att åka tåg i stället för flyg. Om så är fallet är det viktigt att säkerställa att alla ska kunna åka just tåg, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller ej.

För den som försöker åka nattåg mellan Stockholm och Boden och använder rullstol så bygger den resan på att det finns personer som kan följa med och som hjälper till att lyfta upp rullstolen upp och ned från tåget. Detta trots att du har en biljett med handikappkupé och har bokat ledsagare till och från tåget. Du får ändå inte hjälp upp och ned från själva tåget. Om du i stället hade valt att flyga mellan Stockholm och Luleå hade det fungerat utmärkt med passagerarassistans, och du hade blivit hjälpt till och från din stol på flyget.

SJ är ett helstatligt bolag kontrollerat av regeringen, och det är anmärkningsvärt att personer med rullstol inte kan åka nattåg på grund av sin funktionsnedsättning. I andra sammanhang brukar regeringen peka på brister mot anpassning rörande privata företag, och självklart borde statliga bolag vara ett föredöme i den här frågan.

Jag förutsätter att ansvarigt statsråd delar min uppfattning om att man i Sverige 2017 ska kunna resa med det statliga bolaget SJ även om man använder rullstol.

Därför vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

På vilket sätt följer statsrådet upp att även personer med en funktionsnedsättning kan resa med nattåg till och från Norrbotten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1532 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/03960/TS

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1532 av Lars Beckman (M) Tillgänglighet på nattåg

Lars Beckman har frågat mig på vilket sätt jag följer upp att personer med en funktionsnedsättning kan resa med nattåg till och från Norrbotten.

Jag vill framhålla att det övergripande transportpolitiska målet är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. I detta sammanhang vill jag också poängtera att det transportpolitiska funktionsmålet anger att transportsystemet ska medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet, här innefattas även personer med funktionsnedsättning.

På sträckor som är kommersiellt olönsamma men där det finns behov av kollektivtrafik för att upprätthålla en grundläggande tillgänglighet har staten möjlighet att upphandla trafik. Nattågstrafiken mellan Stockholm och övre Norrland är ett sådant exempel. Det nuvarande avtalet för nattågstrafiken mellan Stockholm och övre Norrland började gälla 2013 och sträcker sig fram till och med december 2020. Trafikverket tillhandahåller fordon för den upphandlade nattågstrafiken. Inför trafikstarten 2013 utrustades sov- och sittvagnar med rullstolslyft. Rullstolslyften opereras av tågpersonal. Det krävs således inte någon särskild assistans från resenärer eller medföljande.

Trafikverket har i uppdrag att dels verka för de transportpolitiska målen och dels att inom angivna medelsramar fatta beslut om att teckna avtal om interregional kollektivtrafik.

Enligt uppgift från Trafikverket omfattar avtalet att operatören ska säkerställa att resenärer med funktionsnedsättning, inklusive rullstolsburna, kan resa med alla avgångar och vid på- och avstigning ska ges nödvändig assistans. Operatören svarar för att säkerställa tillgång till ledsagning och assistans. Operatören ska genom aktivt arbete samt i samverkan med andra aktörer utveckla servicen och information för dessa resenärer för att underlätta hela resan. Den resande beställer biljett med ledsagare. Plats ska gå att boka i såväl sov- som sittvagn.

Jag följer Trafikverkets verksamhet löpande genom bl.a. dialog med myndigheten respektive att ta del av årsredovisningar och årlig uppföljning av utvecklingen mot de transportpolitiska målen.  

Stockholm den 14 juni 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.