Tillgänglighet i det digitala samhället

Skriftlig fråga 2017/18:739 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-07
Överlämnad
2018-02-07
Anmäld
2018-02-08
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

SVT Nyheter har nyligen uppmärksammat att många funktionsnedsatta har svårt att använda internet. Enligt en studie som gjorts av föreningen Begripsam tycker uppemot 48 procent av funktionsnedsatta att det är svårt att använda internet. Enligt studien är det framför allt många som tycker att det är svårt att använda e-legitimation och bank-id. Det gäller främst personer med utvecklingsstörning, afasi, stroke och skriv-och talsvårigheter. Uppemot 22 procent av dem som deltagit i studien har varken bank-id eller en e-legitimation.

Det finns en risk att många väljer att helt avstå från att använda internet eftersom det saknas tekniska lösningar som fungerar för den enskilde. Detta riskerar att leda till att personer hamnar i ett digitalt utanförskap. Det finns ett stort behov av att inte låta detta ske. Alla bör ha möjligheten att ta del av det digitala samhället. Det finns därmed ett behov av att göra de statliga digitala tjänsterna och samhällsviktiga tjänsterna enklare och mer tillgängliga. Det är viktigt att motverka att det skapas en digital klyfta i vårt samhälle.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder eller initiativ avser statsrådet att vidta för att motverka att det skapas en digital klyfta i vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:739 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)




Svar på fråga 2017/18:739 av Lars-Arne Staxäng (M)
Tillgänglighet i det digitala samhället

Lars-Arne Staxäng har frågat mig vilka åtgärder eller initiativ jag avser att vidta för att motverka att det skapas en digital klyfta i vårt land.

Regeringen har antagit strategin För ett hållbart digitaliserat Sverige – en digitaliseringsstrategi. Strategin innehåller fem delmål och ett av dem är att i Sverige ska alla kunna utveckla och använda sin digitala kompetens.

Föreningen Begripsams studie som har finansierats av Post- och telestyrelsen är ett viktigt bidrag till vår förståelse för de utmaningar som kvinnor och män med olika slags funktionsnedsättningar har när det gäller att använda olika tjänster på internet samt elektronisk identifiering. Studien visar att personer med t.ex. autismspektrumdiagnoser tycks uppleva internet som lättare än personer med diagnoser och svårigheter som är relaterade till att förstå, att läsa och att skriva.

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen i uppdrag att inrätta användarråd i syfte att öka den digitala delaktigheten för personer med funktions-nedsättning. Syftet med användarråden är att bjuda in personer med olika slags funktionsnedsättningar för att öka kunskapen om aktuella behov och hinder, samt säkerställa att de får tillgång till it på lika villkor som andra genom att identifiera och genomföra relevanta åtgärder.

Regeringen satsar via Post-och telestyrelsen ca 140 miljoner kronor på att öka tillgängligheten till och användbarheten av elektronisk kommunikation och posttjänster till personer med funktionsnedsättningar och speciella behov. En viktig åtgärd som regeringen har vidtagit är att av dessa medel finns det nu en möjlighet för organisationer att ansöka bidrag till ett totalt belopp om 10 miljoner kronor hos Post- och telestyrelsen för projekt som har i syfte att personer med speciella behov ska lära sig att använda it och elektroniska tjänster. Det innebär t.ex. att funktionshindersorganisationer kan ansöka om medel för att anordna utbildningar som är särskilt anpassade för deras medlemmar.

Regeringen har gett Post-och telestyrelsen i uppdrag att göra en förstudie av hur internetombud inom vård och omsorg ska kunna etableras över landet för att kunna hjälpa sina brukare med it och internet.

Regeringens arbete med att genomföra EU:s webbtillgänglighetsdirektiv kommer att leda till en ökad tillgänglighet till offentlig digital service. De krav som följer av direktivet gäller även för den autentisering och identifiering som förekommer på de webbplatser och i de mobila applikationer som omfattas av tillämpningsområdet.

Regeringen har också beviljat Digidelnätverket 1 650 000 kronor i verksamhetsbidrag för att främja digital delaktighet. Digidelnätverket samlar aktörer från hela samhällslivet; bibliotek, studieförbund, funktionshindersorganisationer osv.

Stockholm den 13 februari 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.