Tillgången till läromedel

Skriftlig fråga 2020/21:2462 av Patrick Reslow (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-07
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Läromedelsförfattarna har, i brist på officiell statistik, gjort en egen undersökning om hur det ser ut med tillgången till läromedel för elever i svensk skola (Dagens Nyheter Debatt den 5 april 2021). Enligt undersökningen finns det en felaktig uppfattning om att det finns läromedel i alla skolor och i händerna på alla barn. Denna missuppfattning förekommer enligt läromedelsförfattarna även i den pågående Läromedelsutredningen.

Resultatet i läromedelsförfattarnas undersökning är nedslående. Bland annat framgår att 86 procent av lärarna inte anser sig kunna köpa in de läromedel som behövs i undervisningen. När det gäller skolors satsningar på läromedel är det allt från 0 till över 1 500 kronor per elev och läsår med ett snitt på 600 kronor. Mer än var femte skola ligger under 400 kronor per elev och läsår. Det framgår också att det är elever som tillhör familjer med sämre ekonomi som har sämre tillgång till läromedel.

En god tillgång till uppdaterade och aktuella läromedel är en förutsättning för kunskapsutveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Anser ministern att det är ett problem att svenska elever inte får läromedel i den utsträckning som lärarna önskar, och vilka åtgärder avser ministern i så fall att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2462 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)


Svar på fråga 2020/21:2462 av Patrick Reslow (SD) Tillgången till läromedel

Patrick Reslow har frågat mig om jag anser att det är ett problem att svenska elever inte får läromedel i den utsträckning som lärarna önskar, och vilka åtgärder jag i så fall avser att vidta.

Jag anser att det i dag finns brister när det gäller läromedel och tillgång till läromedel i svensk skola. Det kan vara avgörande för undervisningens kvalitet och för elevernas möjlighet att nå kunskapskraven att det finns tillgång till läromedel som håller hög kvalitet, är anpassade efter undervisningen och till elevers olika behov och förutsättningar. De centrala aktörerna, dvs. staten, läromedelsföretagen, forskarna och professionen, kan behöva samarbeta för att skapa förutsättningar för att sådana läromedel ska finnas tillgängliga.

Tillgång till läromedel av jämn och hög kvalitet är viktig både för lärare och elever, inte minst mot bakgrund av den utmaning som i dag råder när det gäller lärarförsörjningen och det faktum att många elever får sin undervisning av obehöriga lärare. Regeringen gav därför den 28 november 2019 en särskild utredare i uppdrag att bl.a. analysera hur val av läromedel görs samt föreslå hur statens roll bör se ut när det gäller läromedel (dir. 2019:91). Utredningen om stärkta skolbibliotek och läromedel ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 augusti 2021.

Regeringen kommer efter utredningen har redovisat sitt uppdrag, och efter beredning av utredningens förslag, ta ställning till vilka åtgärder som regeringen eventuellt vidtar när det gäller läromedel i svensk skola.

Stockholm den 14 april 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.