Tillgång till riskkapital

Skriftlig fråga 2006/07:403 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-20
Anmäld
2006-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-01-15
Svar anmält
2007-01-16
Besvarad
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2006/07:403 Tillgång till riskkapital

av Ulf Holm (mp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I en undersökning av Länsstyrelsen i Stockholm som presenterades den 16 november visar att hela 95,5 % av riskkapitalet i Sverige går till män och då särskilt med nordisk bakgrund. Bara 2,4 % går till kvinnor, och företagare med utomnordisk härkomst får så lite som 2,1 %. Siffrorna står i stark kontrast till det faktum att kvinnor står för en tredjedel av nyföretagandet i Sverige och personer med utländsk bakgrund 18 %. Undersökningen visar också att det inte bara är fördelningen utan också storleken på investeringarna som är skev. Denna snedfördelning av riskkapital som finns i Sverige är utan tvekan oroande.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsministern vilka förslag hon avser att lägga fram för att stödja kvinnor och personer med utländsk bakgrund vad avser tillgång till riskkapital och därmed företagande.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:403 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 16 januari

Svar på fråga

2006/07:403 Tillgång till riskkapital

Näringsminister Maud Olofsson

Ulf Holm har frågat mig vilka förslag jag avser att lägga fram för att stödja kvinnor och personer med utländsk bakgrund vad avser tillgång till riskkapital och därmed företagande.

Jag delar Ulf Holms uppfattning att snedfördelningen av riskkapital i Sverige är oroande. Det finns åtskilliga hinder kvar både för kvinnligt företagande såväl som för invandrarföretagande och dessa måste åtgärdas. Min bedömning är att den tidigare regeringen inte gjorde tillräckligt på detta område.

De största hindren för många i målgruppen är svårigheter i kontakter med finansiärer och kapitalanskaffning och i att kunna presentera sin affärsidé och sin affärsplan på ett övertygande sätt. Regeringen har aviserat en rad förslag för att generellt förbättra tillgången till kapital. Förändringen av förmånsrätten som regeringen aviserat kommer att förbättra möjligheterna för företagen att få tillgång till kapital. För att generellt stimulera tillgången på privat kapital kommer möjligheterna till uppskjuten kapitalvinstbeskattning vid försäljning av andelar i fåmansföretag om vinsten återinvesteras i onoterade företag att utredas.  Ett tredje förslag som att ge privatpersoner möjlighet att göra ett riskkapitalavdrag om medel investeras i eget eller närståendes företagande kan också vara en väg att ytterligare öka tillgången på privat kapital. Regeringen kommer dessutom att undersöka ett flertal olika alternativ för att förbättra långivning, framför allt till mindre företag med begränsad tillgång till säkerheter. Ett exempel på detta är regeringens stöd till de senaste årens privata initiativ att starta lokala och regionala kreditgarantiföreningar.

Utöver detta har en integrering av IFS verksamhet i Almi påbörjats för att stärka Almis rådgivningskompetens till personer med utländsk bakgrund. Integreringen av IFS i Almi beräknas leda till en dubblering av antalet nya företag som startar med hjälp av rådgivning från IFS. Det innebär ca 1 400 företag per år, vilket beräknas uppnås under 2008. Almis utlåning till företag som leds av invandrare kommer att öka genom integrationen med IFS. Under 2005 gick 14 % av lånen från Almi till invandrarföretagare. Den siffran beräknas öka och närma sig 20 % senast 2008.

Ungefär en fjärdedel av alla företag drivs i dag av kvinnor och kvinnor står för drygt en tredjedel av alla företagsstarter. Det innebär att det finns en stor potential för ökat företagande bland kvinnor, som vi måste ta till vara. Regeringen genomför en satsning om 100 miljoner kronor för att främja företagande bland kvinnor och öka forskningen och kunskaperna om kvinnors företagande. Jag har nyligen träffat ett 40-tal företagare, forskare och företrädare för organisationer och myndigheter för en första dialog kring vad som behöver göras och Nutek har därefter fått i uppdrag att ta fram ett förslag till program för att öka kvinnors företagande. Här ska särskilt kvinnor med annan etnisk bakgrund uppmärksammas. Uppdraget ska rapporteras den 28 februari och regeringen kommer sedan att besluta om programmets närmare inriktning och finansiering.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.