Till innehåll på sidan

Tillgång till preimplantatorisk diagnostik

Skriftlig fråga 2007/08:644 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-24
Anmäld
2008-01-24
Besvarad
2008-01-30
Svar anmält
2008-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga

2007/08:644 Tillgång till preimplantatorisk diagnostik

av Barbro Westerholm (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

År 2006 tog riksdagen beslut om tillgång till preimplantatorisk diagnostik (PGD) för par som bär på anlag för svåra ärftliga sjukdomar. Diagnostiken kan för närvarande endast genomföras på klinikerna för medicinsk genetik i Stockholm och Göteborg.

En genomgång har visat att vissa landsting, däribland flera Norrlandslandsting, inte beviljar par som bär på anlag till mycket allvarliga ärftliga sjukdomar att få tillgång till PGD. Det innebär att dessa landsting inte lever upp till hälso- och sjukvårdens 2 § om att målen för hälso- och sjukvården är en god hälsa och sjukvård på lika villkor för hela befolkningen. Detta medför stort lidande för de par det gäller som i dag inte kan få tillgång till undersökningen i Sverige och som därför är hänvisade till att söka hjälp utomlands.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern vilka åtgärder han avser att vidta för att undanröja denna orättvisa när det gäller tillgång till PGD.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:644 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 30 januari

Svar på fråga

2007/08:644 Tillgång till preimplantatorisk diagnostik

Socialminister Göran Hägglund

Barbro Westerholm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att undanröja de orättvisor som finns mellan olika landsting när det gäller tillgång till preimplantatorisk genetisk diagnostik (PGD).

Syftet med preimplantatorisk genetisk diagnostik är främst att göra det möjligt för par med någon svår genetisk sjukdom att påbörja en graviditet i vetskap om att anlagen för den svåra sjukdomen inte har förts vidare till fostret. Användningen av PGD är reglerad i lagen (2006:351) om genetisk integritet och metoden är omgärdad av strikta restriktioner.

Som Barbro Westerholm påpekar kan PGD för närvarande bara utföras på två ställen i landet, nämligen Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

När sådana nya diagnos- och behandlingsmetoder som innefattar spetskompetens ska introduceras i vården är det naturligen så att erforderlig kompetens inte finns överallt i landet. Så är fallet, som jag förstått det, med preimplantatorisk genetisk diagnostik. I vilken mån det i Göteborg och Stockholm finns kapacitet att ta emot patienter från andra delar av landet har jag ingen kunskap om.

Rent generellt gäller att det inte är acceptabelt om det råder stora skillnader i vården. Landstingen har ett lagstadgat ansvar att se till att alla medborgare erbjuds den vård de behöver. När det gäller nya metoder som är under uppbyggnad är det förklarligt om det inte är möjligt att den nya metoden omedelbart kan erbjudas alla.

Landstingens rätt till självbestämmande innebär också att de väljer hur de vill prioritera inom sin verksamhet och på vilket sätt de vill organisera sin vård. Grundläggande är dock att all den vård som landstingen erbjuder ska uppfylla de krav på god vård och likabehandling som finns i hälso- och sjukvårdslagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.