Tillgång till mediciner i privata apotek

Skriftlig fråga 2009/10:469 av Kvarnström, Kurt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-02
Anmäld
2010-02-03
Besvarad
2010-02-10
Svar anmält
2010-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga

2009/10:469 Tillgång till mediciner i privata apotek

av Kurt Kvarnström (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I och med privatiseringen av apotek i Sverige har det kommit rapporter om problem med tillgängligheten till vissa mediciner. De återstående statliga apoteken kan inte se om preparaten finns i de privata apoteken. I det tidigare systemet kunde alla apotek kontrollera var ett visst läkemedel fanns. Ett av de framförda skälen till avregleringen av apoteken var att det skulle förbättra den service som ges. Nu ser vi att det får motsatt effekt.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga:

Vad avser socialministern att vidta för åtgärder för att ett apotek ska kunna se var ett visst läkemedel finns att tillgå?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:469 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 10 februari

Svar på frågorna

2009/10:467 Apoteksreformen och servicen

2009/10:469 Tillgång till mediciner i privata apotek

Socialminister Göran Hägglund

Claes-Göran Brandin har frågat mig vilka initiativ jag är redo att ta för att garantera apoteksservicen för dem som behöver livsnödvändig medicin. Kurt Kvarnström har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att apotek ska kunna se var ett visst läkemedel finns att tillgå.

I båda frågorna nämns situationen att ett läkemedel inte finns tillgängligt på ett apotek och att apoteket då inte kan kontrollera om läkemedlet finns tillgängligt vid ett apotek med annan ägare. Claes-Göran Brandin redovisar också ett fall där det varit problem med att beställa medicin via telefon och Internet och hämta ut den på det vanliga apoteket.

Det grundläggande medlet för att uppnå målen med omregleringen av apoteksmarknaden är att avveckla monopolet och utsätta marknaden för konkurrens. En naturlig följd av omregleringen är därför att det i stället för ett monopolföretag kommer att finnas ett antal apotekskedjor och fristående apotek. Det kan förutsättas att apoteksaktörerna i en konkurrenssituation vinnlägger sig om att ha en hög tillgänglighet till läkemedel och att erbjuda en god service.

För att garantera att konsumenterna får tillgång till sina förskrivna läkemedel i tillräcklig omfattning ska alla öppenvårdsapotek tillhandahålla samtliga förordnade läkemedel och samtliga förordnade varor som omfattas av lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner med mera. Regeringen konstaterade dock i propositionen (2008/09:145) Omreglering av apoteksmarknaden att tillhandahållandeskyldigheten inte rimligen kan innebära en skyldighet för öppenvårdsapoteken att vid varje tidpunkt lagerhålla samtliga läkemedel som kan tänkas förordnas. Detta har inte heller krävts av Apoteket AB, som har haft som praxis att tillhandahålla läkemedlen inom 24 timmar eller, i glesbygd, inom 48 timmar. Mot bakgrund av detta innebär tillhandahållandeskyldigheten att läkemedlen ska tillhandahållas så snart det kan ske. Om läkemedlet eller varan inte finns på öppenvårdsapoteket ska tillhandahållandet ske inom 24 timmar från det att läkemedlet eller varan efterfrågades. Tiden får överskridas om det finns beaktansvärda skäl, men inte med mer än vad som är nödvändigt för att läkemedlet eller varan ska kunna tillhandahållas. Det redovisade innebär att en kund som regel kan räkna med att få sitt läkemedel i vart fall inom 24 timmar. Som regeringen framhöll i propositionen kan det dock hållas för sannolikt att apoteken i en konkurrenssituation vinnlägger sig om att kunna expediera så många kunder som möjligt vid deras första besök på apoteket och anpassar sin lagersituation efter detta.

Det bör också påpekas att distanshandel ger möjlighet att få de flesta läkemedlen skickade direkt hem i brevlådan. Regeringen gjorde i propositionen den bedömningen att det i framtiden kommer att finnas aktörer på marknaden som har intresse av att erbjuda dessa tjänster.

Jag bedömer inte att finns skäl att vidta några särskilda åtgärder med anledning av det som frågeställarna tar upp. Reformen kommer att följas upp i särskild ordning, bland annat avseende effekter på tillgänglighet, service och tjänsteutbud.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.