Tillgång till livsmedel på landsbygden

Skriftlig fråga 2006/07:1443 av Berglind, Mats (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-07-31
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga

2006/07:1443 Tillgång till livsmedel på landsbygden

av Mats Berglind (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

De boende i Fjärdhundrabygden i Enköpings kommun kräver att Icakoncernen tar ansvar för deras livsmedelsbutiks fortlevande. Med hälften av butikerna på små orter i Sverige har Ica en så stor marknadsandel att de själva kan styra villkoren för livsmedelshandeln på landsbygden. Landsbygden kan aldrig ge samma kundunderlag som befolkningstäta städer, men invånare på landsbygden måste ändå få tillgång till livsmedel på sina hemorter.

Det här är inget som bara boende i Fjärdhundrabygden är orolig för. Oron är spridd över landsbygden i hela Sverige.

Min fråga till näringsministern är vad hon som minister tänker göra för att stoppa denna utveckling rörande livsmedelsbutiker och få hela Sverige att leva.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1443 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 31 juli

Svar på fråga

2006/07:1443 Tillgång till livsmedel på landsbygden

Näringsminister Maud Olofsson

Mats Berglind har frågat mig vad jag tänker göra för att stoppa utvecklingen rörande nedläggningar av livsmedelsbutiker och få hela Sverige att leva.

För mig och regeringen är det viktigt att kvinnor och män i hela landet har en god tillgång till kommersiell service. Jag förstår den oro som människor kan känna när deras närmaste livsmedelbutik läggs ned. Jag följer därför noga den strukturomvandling som sker på serviceområdet och som drivs på av befolkningsförändringar, omvandlingen inom livsmedelssektorn samt människors förändrade köpvanor. I dag har drygt 102 000 hushåll mer än en mil till närmaste butik.

Genom de lokala utvecklingsprogrammen för kommersiell service tillskjuter regeringen medel till insatser som stärker butiker med strategisk betydelse för varuförsörjningen. Regeringen beviljade 2007 även ytterligare 3 miljoner kronor till arbete med att utveckla nya servicelösningar.

Ett annat viktigt verktyg i länens arbete är det stöd som ges till näringsidkare och kommuner enligt förordningen om stöd till kommersiell service. Under 2006 beviljades sammanlagt ca 33,8 miljoner kronor via denna förordning. Det av EU medfinansierade Landsbygdsprogrammet kommer att ge ytterligare möjligheter att stötta landsbygdshandlare. Detsamma gäller det allmänna regelförenklingsarbetet som kommer alla småföretagare till del, däribland serviceföretagare.

För att säkra en god tillgång till service och för att möta framtida behov och utmaningar krävs nya lösningar och en fortsatt anpassning till regionala och lokala förhållanden. En utgångspunkt för det framtida arbetet är att öka samordningen mellan kommersiell och offentlig service där så är ändamålsenligt.

Min bedömning är att de samlade insatserna som görs på serviceområdet har lett till att de negativa konsekvenserna för landsbygdshushållen har kunnat begränsas och att landsbygdsbutiker med stor betydelse för varuförsörjningen har överlevt.

Svaret på Mats Berglinds fråga är att regeringen på ett flertal sätt stöder ett aktivt lokalt och regionalt arbete med att säkra en god tillgång till kommersiell service i hela landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.