Till innehåll på sidan

Tillgång till bredband för människor på landsbygden

Skriftlig fråga 2016/17:285 av Per Åsling (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-11-07
Överlämnad
2016-11-07
Anmäld
2016-11-08
Sista svarsdatum
2016-11-16
Svarsdatum
2016-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Med mycket kort varsel ställde regeringen in den av Post- och telestyrelsen planerade auktionen av frekvenser i 700-megahertzbandet som var planerad till 1 november.

I stället för att ta första steget till en förbättrad mobiltäckning och tillgång till mobilt bredband på svensk landsbygd tillsätts nu två utredningar för att ge svar på ytterligare frågor om hur frekvensområdet ska utnyttjas.

Detta trots en omfattande process som redan kunnat klargöra hur blåljusmyndigheters och försvarets intressen ska kunna tillgodoses inom ramen för att 700-megahertzbandet tillgängliggörs för mobila tjänster.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att förkorta denna fördröjning, som främst kommer att påverka tillgången till bredband för människor på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:285 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

N2016/06983/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:285 av Per Åsling (C) Tillgång till bredband för människor på landsbygden

Per Åsling har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att förkorta fördröjningen gällande den planerade auktionen av frekvenser i 700-megahertzbandet, en fördröjning som främst kommer att påverka tillgången till bredband för människor på landsbygden.

Det behövs frekvenser för bättre mobiltäckning och bredbandstillgång i alla delar av Sverige. Användningen av mobilt bredband ökar. På landsbygden är behovet extra stort eftersom det många gånger inte finns fast bredband med hög kapacitet. Samtidigt är det nödvändigt att aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar kan kommunicera och utbyta information effektivt och säkert med varandra. 700-megahertzbandet är användbart både för nyss nämnda aktörer och operatörer som anlägger mobilnät för landsbygdstäckning.

Regeringsbeslutet den 31 oktober om att 700-megahertzbandet får upp-låtas för tillståndspliktiga tv-sändningar till och med den 31 maj 2018 föranledde Post- och telestyrelsen (PTS) att ställa in den frekvensauktion som var planerad att starta den 1 december.

Regeringens ambition är att det ska skapas förutsättningar för en så snar tilldelning som möjligt av de aktuella frekvenserna. Regeringens uppfattning är att behovet av mobiltäckning och bredbandstillgång i alla delar av Sverige samt behovet av kommunikation för aktörer inom allmän ord-ning, säkerhet, hälsa och försvar ska gå att förena.

Såväl effektiva och säkra kommunikationslösningar för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar som tillgång till bredband och mobiltäckning i alla delar av landet är prioriterade frågor för regeringen. I mitten av november anordnade PTS, i samarbete med Region Västerbotten och Vilhelmina kommun, en workshop med brett deltagande av olika aktörer, däribland företrädare för regeringen, i syfte att identifiera lösningar för att bygga fast, mobilt eller annat trådlöst bredband som kan medge överföringshastigheter på 30 Mbit/s. I budgeten för 2017 föreslås att landsbygdsprogrammet förstärks med 850 miljoner kronor för åren 2017-2020 för bredbandssatsningar på landsbygden. Det innebär att det befintliga bredbandsstödet har ökat från 3,25 till 4,1 miljarder kronor. Satsningarna ska göras i områden där snabbt bredband saknas och en kommersiell utbyggnad inte förväntas ske. Dessutom har regeringen möjliggjort bredbandssatsningar på 1,2 miljarder inom ramen för de tre nordliga regionalfondsprogrammen. Satsningarna inom landsbygdsprogrammet och regionalfondsprogrammen ska komplettera och förstärka varandra.

Stockholm den 23 november 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.