Till innehåll på sidan

Tillgång för allmänheten till handsprit och enkla munskydd

Skriftlig fråga 2019/20:1158 av Mats Nordberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-06
Överlämnad
2020-04-07
Anmäld
2020-04-08
Svarsdatum
2020-04-15
Sista svarsdatum
2020-04-15
Besvarad
2020-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har inte lyckats särskilt väl med att begränsa spridningen av covid-19. Eftersom ingen eller mycket liten stickprovsmätning av smittade ägt rum vet vi inte hur många som smittats, men vi kan i efterhand följa smittspridningen via dem som hamnar på sjukhus. Smittspridningen med skidåkande semesterfirare från Norditalien till Stockholm och från Stockholm till Jämtland är exempel som visar med önskvärd tydlighet visar att smittan sprids mycket lätt.

Bristen på skyddsutrustning i vården liksom på utrustning för testning förefaller ha haft stor inverkan på den politik som förts hittills. Stort fokus har legat på att skydda personal inom sjukvården och på att testa människor som inkommer till sjukvården, vilket är förståeligt under omständigheterna.

Åtgärder ute i samhället har däremot varit relativt begränsade. Det finns en övervägande risk för att smittan ute i samhället inom en snar framtid kan leda till att sjukhusen inte kan hantera de insjuknade så väl som vi alla önskar.

Det är därför skrämmande att notera att inte ens de allra enklaste medlen för att begränsa smittspridning används i tillräcklig utsträckning. I stora delar av Sverige går inte handsprit att få tag på för vanliga konsumenter. Vidare har regeringen valt att inte rekommendera, och att inte säkerställa tillgång på, enkla munskydd/utandningsskydd som människor kan bära i affärer och på offentliga kommunikationsmedel för att i mindre grad smitta varandra.

Om staten, regionerna och/eller kommunerna kan lägga ut enkla munskydd i bussar och på järnvägs- och tunnelbanestationer skulle spridningen av covid-19 sannolikt minska, samtidigt som Sverige snabbare skulle kunna återgå till ett normalare läge.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Vad gör ministern och regeringen för att se till att handsprit och enkla munskydd/utandningsskydd produceras och distribueras till allmänheten för att minska spridningen av covid-19, och när kan på så sätt nuvarande bristsituation vara avhjälpt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1158 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/03020/FS, S2020/03025/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1158 av Mats Nordberg (SD) om tillgång från allmänheten till handsprit och enkla munskydd och fråga (2019/20:1162) av Markus Wiechel om materialstöd till Sverige

Mats Nordberg (SD) har frågat mig vad jag och regeringen gör för att se till att handsprit och enkla munskydd/utandningsskydd produceras och distribueras till allmänheten för att minska spridningen av covid-19, och när på så sätt nuvarande bristsituation kan vara avhjälpt.

Markus Wiechel (SD) har frågat om jag bett om hjälp eller avser be om hjälp från utlandet för att Sverige ska få den utrustning vi är i behov av inom vården.

I mitten av mars gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att vara nationell inköpscentral för sjukvårdsmaterial, skyddsutrustning och viss medicinteknisk utrustning, med anledning av covid-19. Det innebär givetvis att utrustning köps in såväl nationellt som från andra länder. Den 7 april fattade regeringen beslut om att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att under pågående spridning i samhället av det virus som orsakar covid-19 snarast säkerställa att det finns ett förfarande för att kunna ge ekonomiska aktörer tillstånd att tillhandahålla icke CE-märkt personlig skyddsutrustning under vissa förutsättningar. Det gör att utrustning under denna period kan användas så länge den säkerställer ett tillräckligt skydd av hälsa och säkerhet för användaren. Regeringen förutser att detta beslut kommer att öka tillgången till personlig skyddsutrustning.

Vid sidan av att köpa in och distribuera sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning till landets regioner och kommuner ska Socialstyrelsen på nationell nivå svara för fördelning och vid behov omfördelning av utrustning mellan huvudmännen. Socialstyrelsen arbetar även, på regeringens uppdrag med att se över och främja förutsättningarna att skyndsamt få igång en produktion av material inom Sverige för att på kort och lång sikt säkra en tillräcklig produktionskapacitet.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen lämnar råd som utgår från forskning och vetenskapliga bedömningar och för närvarande saknas rekommendationer om allmän användning av munskydd eller utandningsskydd.

Stockholm den 15 april 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.