Till innehåll på sidan

Tillämpningen av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen

Skriftlig fråga 2005/06:642 av Gustafsson, Billy (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-15
Anmäld
2005-12-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-11
Svar anmält
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga 2005/06:642 av Billy Gustafsson (s) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Tillämpningen av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen

Från enskilda och många fackliga organisationer har vid ett flertal tillfällen påtalats problemen med att människor ”faller mellan stolarna” vid tillämpningen av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

Många som av Försäkringskassan bedöms trots sjukdom inte ha sin arbetsförmåga så pass nedsatt att man är berättigad till sjukpenning blir av arbetsförmedlingen bedömda som icke anställbara. Detta leder till att personen i fråga varken har rätt till sjukpenning eller till arbetslöshetsersättning trots att vederbörande inte kan arbeta eller bedöms kunna få ett nytt arbete.

Det är inte rimligt att man på detta sätt faller ur bägge försäkringssystemen. Konsekvensen blir att då återstår endast kommunernas försörjningsstöd.

Mot denna bakgrund blir min fråga till statsrådet:

Hur ser statsrådet på denna situation och vilka åtgärder kan förväntas från honom för att dessa människor inte ska falla ur trygghetssystemen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:642 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2005/06:642 om tillämpningen av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen

Statsrådet Hans Karlsson

Billy Gustafsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att människor inte ska falla ur trygghetssystemen vid tillämpningen av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

Försäkringskassan har till uppgift att bedöma och fatta beslut om rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Den som är arbetslös och som av Försäkringskassan inte längre bedöms vara arbetsoförmögen på grund av sjukdom bör anmäla sig på arbetsförmedlingen för att få hjälp att hitta ett arbete. Om den enskilde aktivt söker arbete och är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen riskerar denne inte att förlora sin sjukpenninggrundande inkomst eller sin arbetslöshetsersättning.

Det är av yttersta vikt att det finns ett väl fungerande samarbete så att den enskilde inte hamnar mellan stolarna hos Försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen måste därför ha väl fungerande rutiner för kontakt mellan myndigheterna i samband med att en person övergår från att vara sjukskriven till att vara arbetssökande. Det är inte acceptabelt att människor faller mellan stolarna på grund av att samarbetet mellan myndigheterna inte fungerar. Regeringen har därför på senare tid vidtagit en rad åtgärder för att förbättra samarbetet mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Sedan 2003 har regeringen uppdragit åt Arbetsmarknadsstyrelsen och Försäkringskassan att upprätta en gemensam verksamhets- och handlingsplan för arbetslivsinriktad rehabilitering av arbetslösa sjukskrivna. Sedan 2005 innehåller verksamhets- och handlingsplanen riktlinjer för hur Försäkringskassan och arbetsförmedlingen ska samverka kring arbetslösa personer vars sjukskrivning avslutas på Försäkringskassan. Riktlinjerna innebär att den enskilde erbjuds ett möte tillsammans med representanter för Försäkringskassan och arbetsförmedlingen där den fortsatta handläggningen klargörs. Avsikten med detta är att åstadkomma en tydlig övergång mellan myndigheterna. För att förvissa mig om att detta fungerar ska Försäkringskassan under 2006 redovisa i vilken omfattning sådana möten förekommer samt bedöma hur de utarbetade rutinerna fungerar.

Samverkan mellan arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kommer att stärkas ytterligare framöver. Från och med 2006 utvidgas arbetsförmedlingens uppdrag till att omfatta även anställda som behöver byta anställning på grund av ohälsa. Under 2006 och 2007 ska Försäkringskassan och Arbetsmarknadsstyrelsen dessutom inom ramen för en pilotverksamhet vidta nya och förstärkta insatser för försäkrade som är långtidssjukskrivna eller uppbär aktivitetsersättning eller tidsbegränsad sjukersättning. Pilotverksamheten syftar till att ta till vara den arbetsförmåga som dessa människor kan ha och att underlätta deras återgång till arbetslivet. I uppdraget ingår att utveckla metoder för hur samarbetet ska gå till innan Försäkringskassan beslutar om rätten till ersättning från sjukförsäkringen. Syftet är att öka samsynen om den försäkrades arbetsförmåga och att i den bedömningen ta vara på arbetsförmedlingens kompetens. Ambitionen är att stärka metoderna och rutinerna som underlättar och tydliggör den enskildes övergång mellan myndigheternas ansvarsområden.

Därutöver kan nämnas att Försäkringskassan vid behov kan kalla till ett avstämningsmöte för att bedöma den försäkrades medicinska tillstånd, arbetsförmåga samt behov av och möjligheter till rehabilitering. Vid avstämningsmötet medverkar, förutom den försäkrade och Försäkringskassan, vanligtvis arbetsgivaren, den behandlande läkaren och, vid behov, arbetsförmedlingen. Dessutom kan den försäkrades fackliga ombud medverka vid mötet.

Mot bakgrund av de åtgärder som regeringen har vidtagit finns det således goda förutsättningar för att människor inte ska falla ur sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen på grund av att samarbetet inte fungerar mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.