Tillägg i skjutkungörelsen
Skriftlig fråga 2021/22:1627 av Tobias Andersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-24
- Överlämnad
- 2022-05-25
- Anmäld
- 2022-05-30
- Svarsdatum
- 2022-06-01
- Sista svarsdatum
- 2022-06-01
- Besvarad
- 2022-06-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Under påskhelgen ägde fruktansvärda korankravaller rum i vårt land. Över 400 poliser uppges ha skadats, och statens våldsmonopol utmanades kraftigt samt förlorades i vissa fall. Det står nu klart att massinvandring, obefintliga krav i integrationspolitiken och slapp kriminalpolitik leder till en oerhört dyster samhällsutveckling. Sverige har i dag stora hot inom riket i form av våldsverkande aktörer som hatar Sverige och allt som representerar Sverige – våra värderingar, vår polis, vår demokrati med mera.
Utgångspunkten måste vara att svensk lag och grundlagsfästa rättigheter alltid ska upprätthållas i Sverige, även i områden som kommit att belastas av kulturella parallellstrukturer, kriminalitet och invandring. Svenska statens våldsmonopol ska aldrig backa undan eller ge vika för våldsyttringar och angrepp. Polisen måste få fler verktyg, större befogenheter och ett tydligare uppdrag att etablera det svenska samhällets dominans i områden och situationer där det trängts tillbaka eller angrips.
Mot denna bakgrund har Sverigedemokraterna sedan korankravallerna presenterat två separata åtgärdspaket för att få bukt med parallellsamhällena och den kriminalitet de göder. Först ett 30-punktsprogram mot korankravallerna och därefter ett åtgärdspaket mot parallellsamhällen explicit. Inget annat parti har tydligt anslutit till våra förslag på åtgärder, men jag avser att åtminstone utkräva svar från regeringen om hur de ställer sig till de olika åtgärderna.
SD har bland annat belyst att osäkerheten kring när en polis har rätt att använda våld för att genomföra sitt uppdrag riskerar att leda till att polismakten backar från svåra situationer och numerära underlägen. Polisens användning av vapen regleras i dag i polislagen samt genom delegation i skjutkungörelsen. Poliser har även liksom alla rätt till nödvärn. I skjutkungörelsen stadgas att poliser får nyttja vapen för att gripa någon som är skäligen misstänkt för vissa brott.
Skjutkungörelsen är gammal och har genom åren, men även nu efter kravallerna, kritiserats. Enligt oss borde uppräkningen av brott utökas till att omfatta exempelvis sabotage mot blåljusverksamhet samt våldsamt upplopp. En sådan förändring står det regeringen fritt att genomföra närhelst det passar.
Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:
Avser ministern och regeringen att agera för att komplettera eller på andra sätt se över skjutkungörelsen?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1627 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1627 av Tobias Andersson (SD)
Tillägg i skjutkungörelsen
Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att agera för att komplettera eller på andra sätt se över skjutkungörelsen.
För att kunna utföra sina uppgifter måste polisen i vissa situationer, när andra medel är otillräckliga, få använda våld. När polisen använder våld kan den även, som en sista utväg, behöva använda skjutvapen. Bestämmelser om polismäns användning av skjutvapen finns främst i kungörelsen (1969:84) om polisens användning av skjutvapen, den s.k. skjutkungörelsen.
Polisens användning av skjutvapen innebär en användning av potentiellt dödligt våld. Regleringen av sådan användning bör vara ändamålsenlig och praktiskt tillämpbar, men också klar och tydlig. Skjutkungörelsen har emellertid inte genomgått någon egentlig modernisering sedan den beslutades för över 50 år sedan. Polismyndigheten har därför hemställt om att regleringen av polisens användning av skjutvapen ska ses över och arbetas om, ett behov som också förts fram i den juridiska litteraturen.
Mot denna bakgrund arbetar regeringen sedan en tid med att göra en översyn av frågan.
Stockholm den 1 juni 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.