Tiggeri

Skriftlig fråga 2018/19:332 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-28
Överlämnad
2019-02-28
Anmäld
2019-03-01
Svarsdatum
2019-03-13
Sista svarsdatum
2019-03-13
Besvarad
2019-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringens mål om färre utsatta EU-medborgare har inte nåtts. Detta trots en nationell samordnare i frågan och samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien rapporterar SVT. Det finns runt 4 500–5 000 utsatta EU-medborgare som befinner sig i Sverige. I första hand kommer de ifrån Rumänien och i andra hand Bulgarien, säger den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare i Sverige i en intervju i SVT.

Detta är lika många som fanns för tre år sedan, när regeringens dåvarande utredare presenterade regeringens stora kartläggning av tiggeri och utsatthet. Då hade debatten pågått i flera år och regeringen ville koppla ett samlat grepp om frågan.

Regeringen tillsatte en nationell samordnare samt tecknade samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien med syfte att de fattiga skulle få hjälp i sina hemländer och drev frågan i EU. Kommuner och frivilligorganisationer har bistått med härbärgen och nödhjälp. Men enligt den bedömning som den nationella samordnaren gör i dag är antalet lika stort nu som då.

"Min slutsats är att det är väldigt attraktivt att komma till Sverige med det liv vi lever här och med den fria rörligheten är det svårt att stoppa", säger EU-samordnaren till SVT.

Uppenbarligen fungerar inte nuvarande insatser för att minska tiggeriet i Sverige och de utsatta EU-medborgare som utnyttjas.

En konkret åtgärd som skulle göra skillnad är att införa ett nationellt tiggeriförbud i Sverige. Det skulle klargöra hur vi i Sverige ser på tiggeri och pressa Bulgarien och Rumänien att hjälpa sina medborgare.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Nuvarande insatser för att minska tiggeriet i Sverige har inte fått avsedd effekt, så vilka ytterligare insatser avser ministern att vidta för att minska antalet utsatta EU-medborgare som tigger i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:332 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/00812/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:332 av Lars Beckman (M)

Tiggeri

Lars Beckman har frågat justitie- och migrationsministern Morgan Johansson vilka ytterligare insatser han avser att vidta för att minska antalet utsatta EU-medborgare som tigger i Sverige. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Inledningsvis vill jag understryka att regeringen är bekymrad över att personer som vistas tillfälligt i Sverige tigger för sin försörjning och att denna grupp lever under ovärdiga förhållanden.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att bekämpa utsatthet, stärka det straffrättsliga skyddet mot människohandel och exploatering samt underlätta för Polismyndigheten och andra myndigheter att agera mot den brottslighet som förekommer i samband med tiggeriet.

Bland annat har uppdraget till Länsstyrelsen i Stockholms län att driva den nationella samordningen genom kompetensutvecklingsinsatser, information och rådgivning till kommuner, myndigheter och enskilda organisationer förlängts till och med 2019, och omfattar nu även ett ansvar för att främja och underlätta samverkan på lokal nivå mellan Sverige och de utsatta EU-medborgarnas hemländer. Nya regler om avlägsnande, som trädde i kraft den 1 juli 2017, innebär att det har blivit lättare för bland annat markägare att med hjälp av Kronofogdemyndigheten få tillbaka besittningen till sin mark där personer bosatt sig utan tillstånd. Vidare infördes den 1 juli 2018 ett nytt brott i brottsbalken, människoexploatering, som uttryckligen straffbelägger exploatering av personer i tiggeri.

I en dom från Högsta förvaltningsdomstolen meddelad i december 2018 slås fast att kommuner får reglera passiv penninginsamling på offentlig plats (tiggeri) genom lokala ordningsföreskrifter. Enligt domen finns det ett utrymme att införa lokala ordningsföreskrifter som begränsar penninginsamling, förutsatt att de är tillräckligt tydliga med sitt syfte och avgränsade i sitt geografiska tillämpningsområde. Vad gäller frågan om ett nationellt tiggeriförbud så bedriver regeringen inget arbete i avsikt att införa ett sådant. Det kommunala självbestämmandet är starkt i Sverige. Det är bra att det nu finns ett ställningstagande som tydliggör vad som är möjligt att göra inom ramen för gällande lagstiftning.

Stockholm den 12 mars 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.