Till innehåll på sidan

terrorutredningens inverkan på försvarsbeslutet

Skriftlig fråga 2003/04:656 av Widman, Allan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-30
Anmäld
2004-02-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2004-02-05
Besvarad
2004-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga 2003/04:656

av Allan Widman (fp) till försvarsminister Leni Björklund om terrorutredningens inverkan på försvarsbeslutet

För snart ett år sedan lämnade Johan Munck ett betänkande till regeringen mot bakgrund av de samordningsfördelar som kan finnas mellan olika myndigheter när det gäller att möta hotet i form av bland annat storskaliga terroristattentat.

Samtidigt är nu Försvarsmakten mitt uppe i arbetet med att presentera underlag för detta års försvarsbeslut @ ett beslut som ska ha utsikter att i väsentliga delar stå sig fram till 2008.

Mot denna bakgrund vill jag fråga försvarsminister Leni Björklund om och på vilket sätt resultaten från den Munckska utredningen avses kunna inverka på det kommande försvarsbeslutet.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:656 besvarad av

den 5 februari

Svar på fråga 2003/04:656 om terrorutredningens inverkan på försvarsbeslutet

Försvarsminister Leni Björklund

Allan Widman har frågat mig om och på vilket sätt resultaten från den Munckska utredningen avses kunna inverka på det kommande försvarsbeslutet.

I betänkandet Vår beredskap efter den 11 september (SOU 2003:32) lade 11 septemberutredningen fram ett förslag till ny lag och sex förslag om ändring av lag. Dessa förslag har remissbehandlats och den omfattande beredningsprocess som omgärdar lagstiftning pågår nu inom Regeringskansliet.

På vilket sätt förslagen i betänkandet kommer att inverka på försvarsbeslutet är ännu för tidigt att säga, men frågeställningar som behandlats i utredningen har redan tagits upp i den politiska debatten. Eventuella uppgifter för Försvarsmakten inom terroristbekämpning har varit en sådan fråga. Regeringens utgångspunkt är att terroristbekämpning är en polisiär uppgift. Försvarsmakten kan dock på olika sätt stödja polisen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.