Terroristbekämpning

Skriftlig fråga 2008/09:252 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-14
Anmäld
2008-11-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-11-26
Besvarad
2008-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga

2008/09:252 Terroristbekämpning

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Jag ställde för en kort tid sedan en fråga till justitieministern om Säkerhetspolisens tillgång till information som utgör viktiga delar av terroristbekämpningen. Det gäller sådan information som fås genom signalspaning och som också anförts som ett viktigt skäl för just signalspaning. Signalspaning kommer nämligen endast att kunna bedrivas enligt den inriktning som regeringen, Regeringskansliet och Försvarsmakten bestämmer. Justitieministern svarar mycket riktigt att en särskild utredare att kartlägga Säkerhetspolisens och Rikskriminalpolisens behov av signalspaning. Men fram till att denna utredning är färdig och eventuellt kan befästas i lagstiftning så saknar Säkerhetspolisen tillgång till denna information. Det kan dröja lång tid. Jag vill därför förtydliga min frågeställning till justitieministern.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att Säkerhetspolisen inte ska tappa tillgång till viktig information för bland annat bekämpning av terrorism, som erhållits genom signalspaning, under den tid Säkerhetspolisen nu inte kan få sådan information?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:252 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 26 november

Svar på fråga

2008/09:252 Terroristbekämpning

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Säkerhetspolisen inte ska tappa tillgång till viktig information för bland annat bekämpning av terrorism, som erhållits genom signalspaning, under den tid Säkerhetspolisen nu inte kan få sådan information.

Under hösten 2008 träffades en politisk överenskommelse mellan regeringspartierna rörande lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Syftet med överenskommelsen är att stärka integritetsskyddet ytterligare. Överenskommelsen innebär bland annat att Säkerhetspolisen inte längre kommer att kunna lämna uppdrag om signalspaning till Försvarets radioanstalt.

Signalspaning är ett viktigt instrument för Säkerhetspolisens verksamhet. I enlighet med överenskommelsen har regeringen därför tillsatt en utredning som ska utreda hur Säkerhetspolisens behov av att inhämta information om utländska förhållanden genom signalspaning ser ut och hur det ska kunna tillgodoses på ett rättssäkert och effektivt sätt.

Information om utländska förhållanden som regeringen, Regeringskansliet och Försvarsmakten erhåller genom signalspaning och som har betydelse för terrorismbekämpningen kommer dock även fortsättningsvis att kunna delges Säkerhetspolisen.

Det är självklart viktigt att ett nytt regelverk finns på plats så snart det är möjligt. Jag kommer därför att verka för att arbetet som med anledning av utredningen ankommer på mig och Justitiedepartementet, prioriteras högt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.