Till innehåll på sidan

Telia Sonera och konkurrenshinder på bredbandsmarknaden

Skriftlig fråga 2005/06:848 av Linander, Johan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-24
Anmäld
2006-01-24
Besvarad
2006-02-01
Svar anmält
2006-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga 2005/06:848 av Johan Linander (c) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Telia Sonera och konkurrenshinder på bredbandsmarknaden

I maj 2005 frågade jag vilka åtgärder statsrådet avsåg att vidta mot Telia Soneras konkurrenshindrande aktiviteter på bredbandsmarknaden. Enligt det svar jag fick var frågan prioriterad för regeringen och det hänvisades till Post- och telestyrelsens uppdrag att redovisa en lägesrapport över marknadsutvecklingen. ”Myndigheten ska även redovisa om vidtagna tillsynsåtgärder ger avsedd effekt”, skrev ministern.

Av PTS rapport Förutsättningar för hållbar konkurrens på bredbandsområdet (december 2005) framgår att åtgärderna mot Telia Sonera inte har gett avsedd effekt. Såväl Konkurrensverkets stämningsansökan för konkurrenshinder (december 2004) som PTS förelägganden mot företaget i olika bredbandsärenden de senaste åren har hittills resulterat i en mängd överklaganden och tillbakavisanden från Telia Soneras sida.

Telia Soneras överklaganden innebär enligt PTS rapport att ”meddelade skyldigheter inte kan verkställas”, vilket leder till ”en överhängande risk för att bristerna i investeringsstegen kan komma att kvarstå under en inte obetydlig tid, vilket alltså får allvarliga konsekvenser för konkurrenssituationen på slutkundsmarknaderna för bredbandsprodukter”.

Med anledning härav vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att ”myndigheternas meddelade skyldigheter” också ska bli verkningsfulla?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:848 besvarad av

den 1 februari

Svar på fråga 2005/06:848 om Telia Sonera och konkurrenshinder på bredbandsmarknaden

Statsrådet Ulrica Messing

Johan Linander har frågat mig vad jag avser att göra för att ”myndigheternas meddelade skyldigheter” ska bli verkningsfulla. Frågan avser i första hand Post- och telestyrelsens beslut om skyldigheter för Telia Sonera.

Den övergripande målsättningen för politiken för IT-samhället är att Sverige ska vara ett hållbart informationssamhälle för alla. En effektiv konkurrens på marknaden för bredband är en förutsättning för att kunna förverkliga detta mål.

Som bakgrund till Linanders fråga vill jag peka på Post- och telestyrelsens arbete med att genomföra marknadsanalyser och fatta beslut om skyldighet för operatörer med betydande inflytande på olika marknader. En stor del av besluten har dock överklagats. Normalt sett gäller överklagade beslut fram till dess domstol tagit ställning i frågan. Ett beslut om så kallat bitströmstillträde, vilket är av stor betydelse för konkurrensen på bredbandsmarknaden, har dock länsrätten inhiberat. Detta innebär att beslutade skyldigheter inte gäller under tiden fram till dess domstolen slutligt avgjort frågan.

Mot bakgrund av de långa överklagandeprocesser som ofta följt Post- och telestyrelsens beslut enligt lagen om elektronisk kommunikation har regeringen tillsatt en utredning för att bland annat utvärdera beslutsprocessen och lämna förslag till åtgärder som kan effektivisera processen.

Även inom den nu påbörjade översynen inom EU av regelverket för elektronisk kommunikation kommer frågan om hur tiden från det att konkurrensproblem uppmärksammas till dess de åtgärdas kan kortas att vara central. Sverige arbetar i översynen för att regleringen ska vara anpassad till förekommande konkurrensproblem.

Frågan om konkurrens på bredbandsmarknaden är viktig och jag följer utvecklingen noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.