telefonkatalogen

Skriftlig fråga 1999/2000:2 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-09-15
Anmäld
1999-09-21
Besvarad
1999-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 september

Fråga 1999/2000:2

av Gudrun Lindvall (mp) till näringsminister Björn Rosengren om telefonkatalogen

Det är snart fritt fram att välja telefonoperatör. Konkurrensen skall gälla och vi konsumenter kunna välja fritt. Men i ett avseende tycks Telia fortfarande ha "greppet". Det gäller telefonkatalogen. Ty i den är uppgifterna för en som tecknat mobilteleavtal med Telia gratis, men den som valt en annan operatör får betala 290 kr för att få med mobiltelefonens nummer. Detta trots att telefonkatalogen måste ses som en riksangelägenhet.

Min fråga till näringsministern är:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att ändra denna ordning så att intentionerna med den fria konkurrensen på telemarknaden inte sätts ur spel?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:2 besvarad av

den 22 september

Svar på fråga 1999/2000:2 om telefonkatalogen

Statsrådet Mona Sahlin

Gudrun Lindvall har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser vidta vad gäller Telias policy för införandet av mobiltelefonnummer i telefonkatalogen för att inte intentionerna med den fria konkurrensen på telemarknaden sätts ur spel. Ansvaret i regeringen är fördelat så att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag understryka att jag anser att det är mycket angeläget att det råder en sund konkurrens på alla delar av telemarknaden. Konkurrensen är ett viktigt medel för att nå de telepolitiska målen och bidrar till att vi får tillgång till bättre och billigare teletjänster.

Telia AB drivs i bolagsform där staten i dagsläget är den ende ägaren. Bolaget styrs @ precis som andra operatörer på telemarknaden @ av den lagstiftning som regering och riksdag stiftar på området. Därefter är det bolagets styrelse och ledning som ansvarar för inriktningen inom bolaget.

Telia är enligt tillståndsvillkoren för fast telefoni skyldigt att på skäliga villkor i katalog publicera uppgifter om abonnentnummer och om abonnenters namn och adress i den utsträckning abonnenter eftergett tystnadsplikten. Detta gäller också uppgifter om andra tillståndshavares abonnenter.

Telias telefonkatalog produceras inom Telia Infomedia som är ett av Telias åtta affärsområden. Telia Infomedia ansvarar för informationstjänster och arbetar främst med paketering och förmedling av information till olika mötes- och marknadsplatser såväl i tryckta som i elektroniskt baserade medier.

Teleoperatörer kan välja att ha ett avtal med Telia Infomedia Reklam AB om att alla deras abonnenter ska införas i Telias telefonkatalog. Flera fastnätsoperatörer har sådana publiceringsavtal. Telia har ett avtal som gäller samtliga dess abonnenter, såväl fastnätsabonnenter som mobilteleabonnenter. Övriga mobilteleoperatörer har inte sådana avtal. Telias mobilteleabonnenter betalar således för denna tjänst indirekt via den abonnemangsavgift de betalar till Telia Mobile. Är man i stället abonnent hos en operatör som valt att inte ha ett sådant avtal med Telia Infomedia så kan man själv välja att få uppgifter införda i Telias tryckta telefonkatalog. Telia Infomedia tar då ut en avgift för detta. Kostnaden är för närvarande 290 kr.

Jag vill slutligen understryka att det inte bara är Telia som ger ut tryckta telefonkataloger. Det finns också andra aktörer på marknaden för kataloger. Även här råder det således fri konkurrens.

Mot denna bakgrund finner jag inte anledning att vidta några åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.