Telefoni på landsbygden

Skriftlig fråga 2011/12:42 av Nilsson, Ingemar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-13
Anmäld
2011-10-13
Besvarad
2011-10-19
Svar anmält
2011-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga

2011/12:42 Telefoni på landsbygden

av Ingemar Nilsson (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

I Sverige ägs infrastrukturen för fast telefoni via koppartråd av Telia Sonera. Nu avser Telia att genomföra ett teknikskifte. Ca 50 000 abonnenter ska få sin fasta telefonlinje borttagen men erbjuds en lösning som bygger på att en mobiltelefonlösning installeras i fastigheten. Då Telia har haft ensamrätt till denna koppartrådslösning så är det viktigt att noga följa hur Telia sköter detta teknikskifte. Klara brister kan konstateras efter det att Post- och telestyrelsen, PTS, ifrågasatt riktigheten i att Telia kräver att den som får sin fasta teleförbindelse utbytt mot en mobil lösning ska teckna ett 24-månadersabonnemang hos Telia. Telia har den 19 september 2011 svarat PTS att detta krav ska tas bort. Problemet är att Telia inte informerar de uppskattningsvis tusentalet kunder som redan fått ett avtalsförslag om 24-månadersavtal om att man numera kan fortsätta att ha ett tillsvidareavtal. Många abonnenter är oroliga för om den nya lösningen verkligen fungerar och är därför tveksamma till att teckna ett avtal med lång bindningstid. Dessa står nu utan någon som helt möjlighet att ringa från sin bostad.

Ett exempel från Ånge kommun är från Ytterturingenområdet. En familj med ett nyfött barn är i dag utan alla möjligheter att ringa från sin bostad eftersom de vägrade att teckna ett 24-månadersavtal med Telia. Om Telia informerat om att det går att fortsätta som vanligt så hade man med all sannolikhet antagit Telias erbjudande om teknikskifte med en mobiltelefonlösning.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av det som ovan anförts om hur Telia sköter sitt uppdrag och hur man informerar sina kunder om vad som verkligen gäller för dem som drabbas av detta teknikskifte?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:42 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 19 oktober

Svar på fråga

2011/12:42 Telefoni på landsbygden

Statsrådet Peter Norman

Ingemar Nilsson har frågat it- och energiministern vilka åtgärder hon avser att vidta avseende hur Telia sköter sitt uppdrag med mera i samband med det pågående teknikskiftet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Telia inledde ett teknikskifte avseende byte från fast telefoni till trådlös telefoni över Telias mobilnät under 2010 i syfte att ersätta delar i telenätet som är gamla och i sådant skick att de kräver renovering, med modernare teknik. Det är ett projekt som förväntas pågå under fem år och berör ca 50 000 abonnenter. Ingemar Nilsson menar att Telia inte givit tusentalet av dessa abonnenter sådan information att de har kännedom om villkoren för sin nya telefoni.

Jag vill först understryka att det inte är min sak som statsråd att delta i operativa beslut i ett bolag. Telia ingår i koncernen Telia Sonera AB, ett börsnoterat aktiebolag i vilket svenska staten äger 37,3 procent, och det är styrelsen och ledningen som har ansvaret för den operativa verksamheten, som denna fråga berör.

Jag utgår ifrån att Telia följer regelverket på de marknader man agerar på, men jag har ändå förhört mig hos bolaget om hur man avser att agera i denna fråga. Jag kan lugna Ingemar Nilsson med att Telia kommer att se till att alla berörda abonnenter nås av de gällande villkoren för abonnemang.

Jag har fullt förtroende för Telia Soneras styrelse och verkställande ledning, och att de inom ramen för sitt uppdrag kommer att göra sitt yttersta för att upprätthålla fungerande telefoni åt sina abonnenter och en god service.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.