Taxonomi

Skriftlig fråga 2020/21:813 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-12-02
Anmäld
2020-12-03
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Det är allvarligt när energi- och industriföreträdare säger sig stå väldigt ensamma när de står upp för svenska samhällskritiska intressen i Bryssel. Detta framkommer i en artikel i Svenska Dagbladet, ”Nya EU-regler hot mot vår energiförsörjning”, författad av Per Langer, som är vd på Fortum Sverige, Torbjörn Wahlborg, som är chef för elproduktion på Vattenfall, och Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

De tar upp det av EU-kommissionen nyligen presenterade förslaget om taxonomi, som kommer att få skadliga konsekvenser för Sveriges vidkommande angående vattenkraft, kärnkraft och förmodligen även bioenergi. Det handlar om krav som är mer långtgående än vad som redan krävs enligt det befintliga EU-regelverket.

I artikeln beskrivs hur kraven kommer att vara olyckliga för vattenreglering. Kraven skulle om de genomförs innebära att vattenkraftens förmåga att balansera kraftsystem skulle minska. Det i sin tur skulle minska mängden vind- och solkraft som kan integreras i kraftsystemet. Kärnkraften, som är fossilfri och hållbar i omhändertagandet av sitt eget avfall, ska med taxonomiförordningen klassas som ohållbar. Dessutom ska den behandlas separat i egen lagstiftning.

Det skrivs om påtryckningar och att det innebär att det inte blir en objektiv och teknikneutral bedömning. För 2019 redovisas i artikeln att vatten- och kärnkraft stod för 78 procent av svensk elproduktion. Det är en förödande läsning om vad som är på väg att ske för Sverige som land. Lagstiftningen om taxonomin är inne i ett slutskede för beslut, men det ligger fortfarande avgörande detaljer på bordet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder med anledning av det allvarliga läget för svenskt vidkommande och informationen från industriföreträdare om de samhällskritiska intressena?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:813 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på fråga 2020/21:813 och 2020/21:814 av Ann-Charlotte Hammar Johansson (M) Taxonomi och energi

Ann-Charlotte Hammar Johansson har frågat utrikeshandelsministern och ministern med ansvar för nordiska frågor vad statsrådet avser att vidta för åtgärder med anledning av det allvarliga läget för svenskt vidkommande och informationen från industriföreträdare om de samhällskritiska intressena. Ann-Charlotte har även frågat energi- och digitaliseringsministern vad statsrådet avser vidta för åtgärder med anledning av det allvarliga läget för svenskt vidkommande med anledning av lagstiftning om taxonomin.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill inleda med att påminna om att taxonomins syfte är att underlätta identifieringen av verksamheter som bidrar till att nå omställningen till en hållbar ekonomi. Jag skulle också vilja kommentera det påståenden som Ann-Charlotte Hammar Johansson gör om kärnenergi och hur det behandlas i taxonomin. Taxonomiförordningen varken utesluter eller inkluderar kärnenergi i listan över kvalificerade miljömässigt hållbara verksamheter, den bedömningen har delegerats till kommissionen. Frågan utreds nu inom kommissionens speciella gemensamma forskningscenter.

På den direkta frågan är mitt svar att regeringen avser svara på konsultationen och ha direktkontakter med kommissionen. En omställning till en hållbar utveckling är absolut nödvändig, det är regeringens övertygelse. Regeringen kommer fortsätta att agera om kommissionen gör ställningstaganden som kan ifrågasättas utifrån de ramar som förordningen anger eller om kommissionen gör andra tolkningar än vad medlemsstaterna avsåg med taxonomiförordningen, till exempel om taxonomin riskerar att vara kontraproduktiv i arbetet med att ställa om samhället mot en hållbar utveckling.

Stockholm den 9 december 2020

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.