tandläkarbesök

Skriftlig fråga 2000/01:1247 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-18
Anmäld
2001-05-29
Besvarad
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2000/01:1247

av Margareta Cederfelt (m) till socialminister Lars Engqvist om tandläkarbesök

Att tandläkarbesök är dyrt och att de förändringar som socialdemokraterna införde i tandvårdsförsäkringen drabbar hårt är numera även dokumenterat i en doktorsavhandling från Stockholms universitet.

Enligt avhandlingen avstår kvinnor med ekonomiska problem fem gånger så ofta som andra kvinnor från tandläkarbesök. Män med dålig ekonomi avstår fyra gånger oftare än andra män från nämnda besök.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern:

Vad avser socialministern vidta för åtgärder för att tandläkarbesök ej ska prioriteras bort av ekonomiska skäl?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1247 besvarad av

den 30 maj

Svar på fråga 2000/01:1247 om tandläkarbesök

Socialminister Lars Engqvist

Margareta Cederfelt har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att tandläkarbesök inte ska prioriteras bort av ekonomiska skäl.

Margareta Cederfelt hänvisar till en doktorsavhandling från Stockholms universitet enligt vilken personer med ekonomiska problem avstår från tandläkarbesök betydligt oftare än andra. Hon menar att detta är en följd av de förändringar som socialdemokraterna infört i tandvårdsförsäkringen.

På grund av statsfinansiella skäl blev det under 1990-talet nödvändigt att reducera ersättningsnivåerna i tandvårdsförsäkringen. Därför infördes en självrisk i systemet fr.o.m. 1994, som sedan successivt höjdes. Från den 1 januari 1999 infördes ett nytt tandvårdsstöd som i första hand var inriktat på att ge alla vuxna möjlighet till hälsobefrämjande vardaglig tandvård (bastandvård) till en överkomlig kostnad för att förebygga uppkomsten av större behandlingsbehov. Tandvårdsersättning betalas därför numera ut för de flesta åtgärder som ingår i bastandvården. För dem som ändå inte har råd med tandvård finns ytterst en möjlighet att få bistånd från socialtjänsten. I regeringens proposition 2000/01:80 Ny socialtjänstlag m.m. föreslås att den begränsning till bistånd för akut tandvård som finns i den nuvarande socialtjänstlagen (1980:620) ska upphöra. Propositionen är för närvarande föremål för behandling i riksdagen.

De förbättrade statsfinanserna möjliggör nu betydande resurstillskott till tandvården under de närmaste åren. Dessa tillskott bör i första hand gå till dem som har de största behoven av ett ökat stöd, vilket enligt regeringens bedömning är de äldre. De har i allmänhet haft betydligt sämre möjligheter att bevara en god tandhälsa än yngre generationer, och drabbas därför av högre tandvårdskostnader. Många äldre har också små ekonomiska resurser.

Målet för tandvårdsstödet måste vara att göra det möjligt för alla att få den tandvård som de behöver till en överkomlig kostnad. Människor ska inte behöva avstå från nödvändig tandvård av ekonomiska skäl. Om ytterligare resurser kan tillföras tandvårdsstödet kommer regeringen att överväga vilka ytterligare grupper som bör få ett bättre ekonomiskt stöd för att kunna efterfråga den tandvård som de har behov av.

Jag vill slutligen nämna den översyn av tandvårdsstödet som för närvarande pågår. Utredningen Tandvårdsöversyn 2000 har i ett delbetänkande lämnat förslag till bättre tandvårdsförsäkring för äldre. Regeringen avser att under hösten 2001 lägga fram förslag till förbättrat tandvårdsstöd för äldre. Utredningen kommer att fortsätta sitt arbete med att utvärdera tandvårdsstödet och avge ett slutbetänkande i mars 2002.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.