Takten i vaccineringen mot covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:1897 av Marta Obminska (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-19
Överlämnad
2021-02-19
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Pandemin har pågått i ganska exakt ett år, och vi har varit med om både en första och andra våg samtidigt som risken för en tredje våg är betydande och olika mutationer förekommer på fler och fler platser i Sverige.

Vaccin mot covid-19 framstår alltmer som avgörande för att vi ska kunna öppna upp samhället mer, minska eller ta bort restriktionerna och åter i större utsträckning kunna leva mer som vi gjorde före pandemin. Bland andra professor Matti Sällberg har dessutom uttalat att han tror att vi kommer att behöva vaccinet i tio år framöver och vaccineras om och om igen.

En månad med pandemin påverkar bruttonationalprodukten med så mycket som 20–25 miljarder kronor i månaden. Det har Riksbanken kommit fram till genom att jämföra sin prognos före pandemin med faktiskt utfall.

Målet, enligt regeringen och vaccinsamordnaren Richard Bergström, är fortfarande att alla över 18 år och de som är under 18 år i riskgrupp ska vara vaccinerade vid halvårsskiftet. Detta trots ändrade, försenade och kraftigt minskade leveranser av vaccin från ett flertal tillverkare. Men statsminister Stefan Löfven har nyligen även sagt att vaccineringen kanske ändå tar längre tid, och socialminister Lena Hallengren lade själv till en brasklapp om leveranserna.

Dessutom har väsentlig information från den centrala till den regionala nivån varit sen och flera gånger gått ut i medierna innan den nått regionerna. Regionerna har dessutom ordnat extra personal och lokaler samt informerat allmänheten i enlighet med den information de tidigare hade fått.

Enligt siffror från danska Statens Serum Institut i början på februari hade 3,54 procent av Danmarks befolkning tagit den första vaccindosen. 2,68 procent av befolkningen hade även tagit den andra dosen och är färdigvaccinerade. Hela 58,8 procent av israelerna har fått sin första spruta, enligt Dagens Nyheter.

Motsvarande siffror från Folkhälsomyndigheten är 4,04 procent beträffande den första vaccindosen, men endast 1,24 procent som fått båda doserna och är färdigvaccinerade. Detta samtidigt som drygt tre av fyra dödsfall i Norden registrerats i Sverige. Enligt Worldometers har Sverige 1 220 döda per 1 000 000 invånare. Motsvarande siffror för Norge och Danmark är 109 respektive 391 samt 108 för Finland. De nordiska länderna påminner i stor utsträckning om varandra, men när det gäller covid-19, smittspridningen och dödsfallen så utmärker sig Sverige på ett negativt sätt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur planerar ministern att öka takten i den viktiga vaccineringen mot covid-19 i Sverige, och vilka konkreta åtgärder avser hon att vidta för detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1897 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/01611 S2021/01628 S2021/01735 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1878 av Niklas Wykman (M) Vaccineringen i Stockholms län, fråga 2020/21:1897 av Marta Obminska (M) Takten i vaccineringen mot covid-19 och fråga 2020/21:1930 av Boriana Åberg Antalet levererade vaccindoser

Niklas Wykman har frågat mig vad jag gör för att motverka ytterligare omfattande förseningar av vaccinleveranser till bland annat Region Stockholm. Därtill har Marta Obminska frågat mig hur jag planerar att öka takten i den viktiga vaccineringen mot covid-19 och vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för detta. Dessutom har Boriana Åberg frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att regeringen ska uppfylla sina löften om antalet levererade vaccindoser.

Det är vaccintillverkarna som producerar och levererar vaccin till Sverige. Det vaccin vi får levereras inledningsvis till regionerna efter andelen som är 70 år och äldre eftersom äldre utgör den allra största delen av dem som ska vaccineras först. Alla regioner har fått i princip lika mycket vaccin enligt den här fördelningsnyckeln. Om volymerna är små kan fördelningen inte bli helt exakt vid varje leverans, detta kan få konsekvenser för enskilda regioner som ibland får lite mer än vad de skulle ha tilldelats och ibland lite mindre. Justeringar görs för att varje region ska få sin andel över tid.

När tillverkarna aviserar om försenade leveranser drabbas således alla regioner i lika hög utsträckning. Regeringen och regeringens vaccinsamordnare driver självklart linjen i EU att tillverkarna ska följa ingångna avtal och informera med bästa möjliga framhållning.

När det gäller den övergripande takten i vaccineringen, så har det hela tiden varit känt att leveranserna från vaccintillverkarna kommer att vara mindre initialt och öka successivt under våren. Därmed kommer vaccinationstakten nationellt att öka.

Vad som avgör om tidsplanen ska kunna hållas är att vaccintillverkarna levererar enligt avtal i så hög utsträckning som möjligt. Bedömningen från regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner är att den gemensamma tidsplanen håller, även om försenade leveranser från tillverkarna innebär att fler behöver vaccineras under en kortare tid. Regionerna har vidtagit omfattande förberedelser för att vara redo att vaccinera när leveranserna ankommer, av olika skäl går vaccinationen olika snabbt i regionerna.

Jag vill avslutningsvis påminna om att Sverige deltar i flera avtal om vaccin, just för att försäkra oss om en god tillgång till bra och säkra vaccin.

Stockholm den 3 mars 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.