Tågtrafiken mellan Värmland och Norge

Skriftlig fråga 2012/13:550 av Bergström, Stina (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-30
Anmäld
2013-05-30
Besvarad
2013-06-05
Svar anmält
2013-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 maj

Fråga

2012/13:550 Tågtrafiken mellan Värmland och Norge

av Stina Bergström (MP)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Järnvägsförbindelserna till våra grannländer blir allt viktigare, inte minst för arbetspendlingen. I gränstrakterna mot Danmark och Norge är det många som dag- och veckopendlar till sina jobb på andra sidan gränsen. Men medan Sverige och Danmark har lyckats få till stånd ett bra samarbete kring tågförbindelserna över Öresundsbron är det tvärtom mellan Sverige och Norge. Här går utvecklingen bakåt trots att det är fler som arbetspendlar till Norge än till Danmark.

Tågtrafiken över gränsen vid Charlottenberg återupptogs för några år sedan efter att under flera år ha legat helt nere. Fram till förra året blev förbindelserna bättre och bättre. Men nu har den utvecklingen vänt. Det norska engagemanget för gränsöverskridande samarbete har minskat. För de svenska arbetspendlarna innebär detta bland annat sämre förbindelser, med väntan och byte från Värmlandstrafiks tåg till NSB-tåg i Kongsvinger i stället för, som tidigare, genomgående tåg till Oslo. I och med att tågen körs av NSB har priserna för biljetter och pendlarkort ökat med 40 procent. Vid en konferens i Kongsvinger den 30 april deltog Norges samferdselminister, Marit Arnstad (C), den svenska infrastrukturministerns kollega, för att besvara kritiken från det värmländska näringslivet och från arbetspendlarna. Men hennes svar gav inget hopp om förbättringar. Den norska staten prioriterar trafiken mellan Kongsvinger och Oslo och ser inget behov av bättre och mer prisvärda förbindelser för de svenska arbetspendlarna.

Jag vill fråga Catharina Elmsäter-Svärd:

Hur tänker statsrådet agera för bättre tågförbindelser mellan Sverige och Norge?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:550 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 5 juni

Svar på fråga

2012/13:550 Tågtrafiken mellan Värmland och Norge

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Stina Bergström har frågat mig hur jag tänker agera för bättre tågförbindelser mellan Sverige och Norge.

Jag håller med Stina Bergström om att det är viktigt att det finns bra persontrafik med tåg mellan Sverige och våra grannländer. Det stämmer tyvärr att viss tågtrafik över den svensk-norska gränsen via Charlottenberg kommer att försämras i vissa avseenden jämfört med den trafik som bedrivits de senaste åren.

Trafikverket har tillsammans med den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Värmland (Värmlandstrafik) försökt få till stånd en fortsatt trafik utan krav på tågbyte mellan Värmland och Oslo för alla turer de är involverade i – tyvärr utan att lyckas. Trafikverkets bedömning är att den norska staten prioriterar regionaltågen som bedrivs att järnvägsföretaget NSB mellan Oslo och Kongsvinger före förbindelserna till Sverige. På denna järnvägssträckning är det brist på infrastrukturkapacitet, vilket medför behov av att göra prioriteringar. Ett annat alternativ som diskuterats, men som norska staten också sagt nej till, är att integrera de norska och värmländska tågen i ett gemensamt system över gränsen.

Trafikverket och Värmlandstrafik har försökt att göra det bästa av situationen genom att teckna avtal om trafik med byte i Kongsvinger, vilket ger en resmöjlighet hela vägen mellan Värmland och Oslo, om än med krav för resenärerna att byta tåg. Trafiken kommer att bedrivas med tre turer i vardera riktningen. Bytestiden i Kongsvinger är för nästan alla turer relativt kort, omkring 10–20 minuter. I Trafikverkets avtal med Värmlandstrafik finns även en ambition att utöka trafiken och anknyta till fler av NSB:s tåg i Kongsvinger.

Utöver den ovan nämnda trafiken finns även tågtrafik hela vägen mellan Stockholm och Oslo. Den trafiken bedrivs av SJ AB med två dagliga tåg i vardera riktningen och med offentlig ersättning från den norska staten. Den trafiken kommer att bli oförändrad.

Jag tycker det är synd att tågtrafiken kommer att försämras för vissa resenärer. Det är viktigt att resenärernas behov av bra transporttjänster tillgodoses, även över nationsgränser. Av den anledningen är det, enligt min uppfattning, betydelsefullt att de inblandade parterna fortsätter sina diskussioner om hur förutsättningarna för resenärerna kan förbättras efter kommande avtalsperiod.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.