tågkommunikationer

Skriftlig fråga 2004/05:569 av Ekendahl, Maud (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-10
Anmäld
2004-12-10
Besvarad
2004-12-15
Svar anmält
2004-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga 2004/05:569

av Maud Ekendahl (m) till statsrådet Ulrica Messing om tågkommunikationer

Regeringen har satsat flera miljarder kronor på järnvägar och tågtrafiken. Botniabanan och Inlandsbanan är några exempel. Jag antar att tanken från regeringens sida har varit att järnvägarna ska trafikeras av utökad tågtrafik som en del av infrastrukturutbyggnaden. Det har varit föremål för diskussion huruvida dessa satsningar har varit samhällsekonomiskt riktiga, men jag lämnar detta därhän.

Delar av norra Skåne samt södra Småland har efterfrågat utökad tågkapacitet för de behov som finns för arbets- och studiependling i regionerna samt tillgängligheten till Malmö@Köpenhamnsområdet. SJ tillgodosåg detta för några år sedan vilket välkomnades av kommuninvånare och näringslivet. Från SJ:s håll aviserade man under planeringen för tågtrafiken år 2004/05 att det extra morgon- respektive sena kvällståget skulle fortgå. Detta har nu ändrats sedan SJ meddelat att dessa utökade avgångar ändras och delvis dras in. Det medför sämre kommunikationsmöjligheter för både näringsliv och medborgare i bland annat Osby och Älmhults kommuner. För näringslivet är det mycket viktigt att tågkommunikationer med flygplatserna i Malmö och Köpenhamn inte försämras.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tågkommunikationerna inte ska försämras i de områden som nämns ovan?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:569 besvarad av

den 15 december

Svar på fråga 2004/05:569 om tågkommunikationer

Statsrådet Ulrica Messing

Maud Ekendahl har frågat om vilka åtgärder jag avser att vidta för att tågkommunikationerna inte ska försämras i bland annat Osby och Älmhults kommuner.

Jag har i tidigare interpellations- och frågesvar poängterat min syn på tågtrafikens betydelse för medborgarnas och näringslivets möjligheter att kunna bo och verka runtom i hela landet. Det är viktigt för långsiktigt hållbar tillväxt. Detta synsätt betonas också i både vårt övergripande mål för transportpolitiken och i riksdagens regionalpolitiska beslut från 2001.

När det gäller den interregionala persontrafiken på järnväg har riksdagen i sitt transportpolitiska beslut från 1998 slagit fast att en av utgångspunkterna ska vara att den ska ske på kommersiella grunder. Detta gäller för alla järnvägsföretag, inklusive SJ. Järnvägsföretagen fastställer självständigt sitt trafikutbud baserat på marknadens behov och efterfrågan. Regeringen har ingen möjlighet att direkt påverka något järnvägsföretags beslut i dessa frågor.

Jag har därför, vilket Maud Ekendahl vid det här laget borde känna till, ingen möjlighet att påverka SJ:s beslut i sådana typer av frågor som rör uppläggningen av bolagets kommersiella trafik.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.