tåget som arbetsplats

Skriftlig fråga 2002/03:194 av Johansson, Jörgen (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-27
Anmäld
2002-11-27
Besvarad
2002-12-04
Svar anmält
2002-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga 2002/03:194

av Jörgen Johansson (c) till statsrådet Ulrica Messing om tåget som arbetsplats

Många pendlar i dag och har del av sin arbetstid förlagd till tåget. I Mälardalen har detta blivit allt vanligare efter Mälar- och Svealandsbanans tillkomst.

En arbetsplats på tåget kräver i dag möjlighet till kommunikation via mobiltelefon något som är, i det närmaste, omöjlig i moderna tåg. Anledningen till den dåliga täckningen är att radiovågorna inte tränger igenom tågskalet. Dessutom sitter det en metallfilm i tågens fönsterrutor som stoppar radiovågorna. Följden av detta blir att de resandes ständiga försök till telefonkontakt innebär en kontinuerlig strålning vilken endast, till viss del, når mottagarantennen utanför tågskalet. De resande i kupén utsätts alltså för en extra ordinär strålning från dessa mobiltelefoner.

Ett sätt att undanröja problemet är att installera en repeter utanpå vagnarna. Enkelt uttryckt är det en antenn som tar emot och förstärker radiovågorna för att sedan skicka in signalerna till en annan antenn inuti vagnen och tvärtom. Ett införande av dessa antenner skulle medföra en minskning av strålningen i förhållande till i dag. Det skulle dessutom bidra till en kvalitetshöjning av de pendlandes "arbetsmiljö".

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att medverka till att strålningen på våra tåg minskas samtidigt som möjligheten att telefonera på tåg ökas?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:194 besvarad av

den 4 december

Svar på fråga 2002/03:194 om tåget som arbetsplats

Statsrådet Ulrica Messing

Jörgen Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att medverka till att strålningen på våra tåg minskas samtidigt som möjligheten att telefonera på tåg ökas.

När man färdas med tåg finns två egentliga problem med mobil telekommunikation och radiovågor. Det första beror på att GSM-operatörerna inte har krav på att täcka järnvägar med sina respektive GSM-nät. Det andra är att nyare tåg som X 2000 och motsvarande är konstruerade med en vagnkaross av metall. Dessutom finns i dessa vagnar även en metallfilm i fönstren vars avsikt är att reflektera infallande solljus. Denna metallfilm reflekterar även radiovågor från bland annat mobiltelesystem mycket väl. Därför är möjligheterna till GSM-täckning mycket beroende på vilken typ av tågvagn man färdas i @ i detta fall till det bättre för äldre vagnar.

Sedan ett antal år har GSM-operatörerna tillsammans med SJ installerat och monterat antenner och repeater-utrustning (på svenska även regeneratorutrustning) för att kunna erbjuda mobila teletjänster för GSM i vissa vagnar. Den tekniska lösningen går ut på att det monteras en yttre antenn på vagnen, signalen skickas därefter via en repeater (där signalen förstärks) och vidare via en inre antenn inuti vagnen till mobiltelefonen, eller för den skull även dator med GSM-modem.

Banverket har samordnat möten mellan aktörerna för att utöka möjligheterna till mobil telekommunikation ombord på tåg. Antalet mobiloperatörer är numera sex stycken. Järnvägsmarknaden är uppdelad mellan tågägare och tågoperatörer och därtill kommer tillverkare av tåg och vagnar. Antalet involverade och intresserade parter är således fler än tio stycken.

För att använda repeater-utrustning i landet krävs tillstånd. Tillstånd att bedriva GSM-verksamhet har i dag fyra operatörer. De innehar också tillstånd för att kunna montera GSM-repeatrar i tåg. Separata sändartillstånd för enskilda repeatrar krävs också och tillstånd för sådana utfärdas av PTS.

PTS har föreslagit en lösning som förutom GSM även klarar av 3:e generationens frekvensband, det vill säga 3G/UMTS som erbjuder högre trådlösa datahastigheter än vad de nuvarande GSM-näten kan.

Repeater

-lösningar medför, som Jörgen Johansson också påpekar, att strålningspåverkan på resenärerna och användarna i vagnen minskar! Det gör den för att mobiltelefonen kan kommunicera med basstationen på en låg effektnivå. Om det inte finns någon repeater-lösning får mobiltelefonen kommunicera på sin maximala effekt för att om möjligt tränga igenom metallkaross samt metallfilmen i fönster och dörrar vidare till basstationen. En repeater-lösning på tåg skulle därför medföra att strålningspåverkan minskas samtidigt som de personer som vill kommunicera under färd på tåg får sina önskemål tillgodosedda.

Avslutningsvis vill jag understryka att det inte krävs några ändringar i regelverken för att åstadkomma en repeater-lösning ombord på tåg. Det är snarare en fråga för aktörerna att lösa i sina operativa verksamheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.