Tågavgångar i Sörmland

Skriftlig fråga 2012/13:600 av Helmersson Olsson, Caroline (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-18
Anmäld
2013-06-18
Besvarad
2013-06-26
Svar anmält
2013-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 juni

Fråga

2012/13:600 Tågavgångar i Sörmland

av Caroline Helmersson Olsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Trafikverket går just nu igenom tågnätet för hela Sverige. Många aktörer vill in på rälsen, och det kan bli för trångt på vissa platser. Framöver kan följden bli att färre tåg kommer att stanna i Katrineholm, Vingåker och Flen. Om det skulle bli aktuellt kommer dessa orter att drabbas på flera sätt. Många jobbpendlar i dag till olika orter som Södertälje och Stockholm. Om turtätheten skulle bli sämre kommer människors vardag att påverkas negativt. Det kan också medföra att det blir trängre på tågen och svårare att få sittplats, och möjligheten för jobbpendlare att arbeta på tågen kan minska.

Många studenter kommer också att påverkas negativt, eftersom många läser på KTH, Stockholms universitet och Södertörns högskola. Det är viktigt – inte minst ur ett regionalpolitiskt perspektiv – att människor kan bo i Sörmland och studera och jobba på annan ort.  

Min fråga till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd lyder:

Kommer statsrådet att arbeta för att tågen i Katrineholm, Vingåker och Flen även i framtiden ska ha en turtäthet som motsvarar dagens?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:600 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 26 juni

Svar på fråga

2012/13:600 Tågavgångar i Sörmland

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Caroline Helmersson Olsson har frågat mig om jag kommer att arbeta för att tågen i Katrineholm, Vingåker och Flen även i framtiden kommer att ha en turtäthet som motsvarar dagens.

Regeringens ambition är att skapa förutsättningar för ett kapacitetsstarkt och tillgängligt transportsystem i alla delar av Sverige, vilket i sin tur påverkar möjligheterna till en god turtäthet. Vi har kunnat konstatera att underhållet av den statliga järnvägen länge varit eftersatt, och att åtgärda de flaskhalsar som leder till kapacitetsproblem och öka robustheten i järnvägssystemet är av högsta prioritet. Framtidens järnväg ska självfallet vara bättre än den vi har i dag.

Citybanan mellan Tomteboda och Stockholm Södra är bara ett exempel på en åtgärd som kommer att ha stora positiva effekter på hela Mälardalsregionens konkurrenskraft och tillväxt genom att fördubbla spårkapaciteten på sträckan. Regeringen har också genom en historisk satsning på 522 miljarder kronor till transportinfrastrukturen för planperioden 2014–2025 höjt ambitionsnivån ytterligare. Satsningen är en ökning med närmare 20 procent jämfört med den förra nationella planen, och är ett stort steg för ett mer hållbart och effektivt transportsystem i hela Sverige.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.