Till innehåll på sidan

Synen på migration och på mångkultur inom polisorganisationen

Skriftlig fråga 2007/08:1163 av Olsson, Lena (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-25
Anmäld
2008-04-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-05-08
Besvarad
2008-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 april

Fråga

2007/08:1163 Synen på migration och på mångkultur inom polisorganisationen

av Lena Olsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I Rikskriminalpolisens verksamhetsberättelse för 2007 finns en artikel skriven av chefen, Therese Mattsson. Rubriken är ”Framtiden kräver nytänkande”. Tyvärr visar delar av artikeln på en helt annat än modern syn på migration och mångkultur. Det står att läsa:

”Vi har levt ett ganska skyddat liv en bit från allfarvägen. Vidare har vi en kultur som bygger på gemensamma värderingar om att ta hand om sin nästa, värna om de svaga och respektera allas integritet. Migrationen innebär att vi får influenser från andra kulturer med andra värdegrunder. En del av dem som kommer hit har flytt undan krig, svält, naturkatastrofer, religiösa och etniska utrensningar osv. De kommer ofta från samhällen som kollapsat och där lag och ordning är ett passerat stadium. Där mord, tortyr, våldtäkt, rån, stöld och övergrepp har blivit en naturlig vardag.”

Att på detta sätt sammankoppla migration med brottslighet är en falsk bild av verkligheten. Likaså är jämförelsen mellan svensk och utländsk kultur något som skulle kunna vara hämtat från högerextrema gruppers propagandamaterial. Att chefen för Rikskriminalpolisen kan skriva detta är mycket allvarligt eftersom en sådan person ska stå för ett ledarskap för en för samhället så viktig organisation. Jag vet att detta inte är någon bild som genomsyrar hela poliskåren, men att en chef står för dessa åsikter kan tyda på allvarliga problem inom organisationen.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är:

Avser ministern att med anledning av det anförda ta några initiativ när det gäller synen på migration och på mångkultur inom polisorganisationen?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1163 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 8 maj

Svar på fråga

2007/08:1163 Synen på migration och på mångkultur inom polisorganisationen

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat mig om jag avser att ta några initiativ när det gäller synen på migration och på mångkultur inom polisorganisationen.

Drygt en miljon människor i Sverige är födda utomlands. Det innebär att de som är anställda inom polisen möter personer med varierande etnisk och kulturell bakgrund. Kraven på att polisen ska kunna bemöta människor med olika erfarenheter och i alla sammanhang på ett professionellt sätt är därför stora.

Inom polisen bedrivs ett aktivt arbete med mångfaldsfrågor. Vid Rikspolisstyrelsen pågår ett arbete med att ta fram en gemensam värdegrund som ska genomsyra all verksamhet. Under 2007 har drygt 2 400 personer genomgått olika utbildningar i diskriminerings- och mångfaldsfrågor. I polisens grundutbildning ingår utbildning i mänskliga rättigheter och rättigheter och diskrimineringslagstiftning. Jag anser att det arbete som polisen bedriver på detta område är viktigt.

För att öka andelen poliser med annan etnisk bakgrund än svensk måste fler personer med en sådan bakgrund antas till polisutbildningen. Bland annat av den anledningen fick den utredare som nyligen sett över polisutbildningen särskilt i uppdrag att kartlägga och analysera de behov och förväntningar som finns på polisorganisationen bland annat i frågan om etnisk mångfald.

Utredningen har nyligen redovisats för mig. Ett av förslagen i utredningen är att vissa av de krav som gäller i dag vid antagningen till polisutbildningen tas bort. Hit hör bland annat de nuvarande kraven på svenskt medborgarskap och svenskprovet. Genom att ta bort dessa krav bör större förutsättningar för att rekrytera personer med utländsk bakgrund skapas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.