synen på lokal demokrati

Skriftlig fråga 2004/05:595 av Linander, Johan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-14
Anmäld
2004-12-14
Besvarad
2004-12-28
Svar anmält
2005-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga 2004/05:595

av Johan Linander (c) till statsrådet Sven-Erik Österberg om synen på lokal demokrati

I en intervju i Sydsvenska Dagbladet uttryckte statsrådet Österberg att han ser Skåne som ett hot mot ett starkt Sverige. Det var inte utan att man som skåning nästan hällde morgonkaffet i knät av förvåning. Statsrådets slutsats var att regionalt självstyre är negativt för den starka svenska nationalstaten.

Detta var ändå inte det mest anmärkningsvärda i artikeln utan det var statsrådets bekräftelse på att förslaget att avbryta regionförsöket 2001 berodde på att den borgerliga majoriteten i Region Skåne inte förde en politik som föll den socialdemokratiska regeringen i smaken. Problemet var privatiseringar inom sjukvården, vilket borde kunna tolkas som den mycket lyckade entreprenaden av Simrishamns sjukhus som inte ens Socialdemokraterna i Skåne vill avbryta, som inte över huvud taget har med regionförsöket att göra utan är en traditionell landstingsfråga.

Följaktligen var förslaget att avbryta regionförsöket regeringens bestraffning av Skånes väljare för att de valt fel politiker som drev en borgerlig politik. Avbrott av regionförsöket skulle inte på något sätt kunna hindra fortsatta "privatiseringar av vården".

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Vilken är statsrådets syn på lokal demokrati i form av exempelvis regionförsök?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:595 besvarad av

den 22 december

Svar på fråga 2004/05:595 om synen på lokal demokrati

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Johan Linander har frågat om min syn på lokal demokrati i form av till exempel regionförsök. Frågan föranleds av hur min syn på försöksverksamheten med ändrad regional ansvarsfördelning i Skåne län refereras i en tidningsartikel i Sydsvenskan.

Jag vill understryka att för regeringen representerar den kommunala självstyrelsen ett för folkstyrelsen centralt värde. Utvecklingen av den offentliga sektorn bör ske i samverkan mellan staten och den kommunala nivån.

Johan Linander menar, utifrån en tidningsartikel, att regeringens "förslag" att avbryta försöksverksamheten i Skåne var en bestraffning mot Skånes väljare för att de valt "fel" politiker. Detta är ett grovt missförstånd. Min och regeringens syn på försöksverksamheten finns att läsa i propositionen om regional samverkan och statlig länsförvaltning (2001/02:7). Av denna framgår att regeringen såg positivt på hur försöksverksamheten bedrivits och konstaterade att försöken skapat en drivkraft för en politisk samverkan kring utvecklingsarbetet i länen. Samtidigt ansåg regeringen att en fortsatt försöksverksamhet innebär en osäkerhet för dem som omfattas av försöken och en risk för missnöje från dem som står utanför. Regeringen föreslog därför en mer permanent ordning, där det i samtliga län ges möjlighet att bilda så kallade kommunala samverkansorgan. Regeringen föreslog också att landstingen i Skåne och Västra Götaland skulle få utgöra samverkansorgan och få fortsätta den inledda verksamheten ytterligare en mandatperiod. Försöksverksamheten i Skåne och Västra Götaland skulle utvärderas.

Den parlamentariska Ansvarskommittén har av regeringen fått i uppdrag att ta ett samlat grepp på den regionala nivåns struktur och uppgiftsfördelning. I uppdraget ingår också att lämna förslag avseende försöksverksamheten i Skåne och Västra Götaland. För att inte föregripa Ansvarskommitténs samlade bedömning har riksdagen beslutat att förlänga försöksverksamheten ytterligare en mandatperiod, till och med utgången av 2010.

Två oberoende utvärderingar av försöksverksamheten har på regeringens uppdrag genomförts av Statskontoret och Högskolan i Halmstad. I förra veckan överlämnades dessa utvärderingar till regeringen. Utvärderingarna kommer att överlämnas till Ansvarskommittén för att där utgöra underlag för kommitténs överväganden. Jag vill inte föregripa Ansvarskommitténs arbete genom att nu ta några initiativ avseende den regionala nivåns framtida utformning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.