Till innehåll på sidan

Sydöstra Götalands behov av en Östersjöbana

Skriftlig fråga 2019/20:1436 av Harald Hjalmarsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-28
Överlämnad
2020-05-29
Anmäld
2020-06-01
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Landets näringsliv och befolkning koncentreras nu i färre, och till ytan större, lokala arbetsmarknadsregioner (LA). Sedan 1985 har antalet så gott som halverats från 128 till 67. Att unga i dag sätter högt värde på de goda valmöjligheter i fråga om arbete, kultur, fritid och livskamrater som stora LA erbjuder är en viktig drivkraft i processen. Viljan att flytta eller arbetspendla dit har därför ökat.

Att landets geografi missgynnar ön Gotland och de långa avståndens Norrland i marschen mot större LA inses lätt av den som har tittat på kartan.

Att också sydöstra Götaland är missgynnat av geografin, om än indirekt, framgår inte lika tydligt. Låt mig förklara: Infrastrukturen i södra Sverige är starkt påverkad av triangeltrafiken mellan de tre storstäderna Stockholm–Göteborg–Malmö. I väst innebär Hallands raka kust att infrastrukturbehoven för lokal arbetspendling och triangeltrafiken i stora drag automatiskt sammanfaller.

I sydöst är det annorlunda. Östersjöns S-formade kustlinje innebär här att infrastrukturbehoven för den lokala arbetspendlingen i stället ligger helt vid sidan av triangeltrafiken. I dag lappas det i en fragmenterad och otillräcklig järnvägsstruktur, dragen utifrån det sena 1800-talets visioner. Resultatet är skilda världar. Medan befolkningen i Kalmar och Blekinge län praktiskt taget stått still sedan 1975 har den i Halland ökat med 50 procent. Kalmar läns företagare ger länets kommunikationer det sämsta betyget i hela Sverige, alltså sämre än i Norrland, då de rankar företagsklimatet. Ytterligare ett exempel på den högst otillfredsställande situationen är att Västervik, min hemkommun, är unik som varande enda kommun söder om Mälaren, förutom Gotland, som också är sin egen LA-region. I geografin är vi bara 10 mil från Linköping/Norrköping, den ”fjärde storstadsregionen”.

Norrland har nu fått goda förutsättningar för bland annat fungerande arbetspendling längs kusten genom de stora investeringarna i Botnia- och Haparandabanorna samt den nu påbörjade Norrbotniabanan.

I decennier (start 1970) har Gotlands geografi ansetts motivera en nu kraftigt subventionerad koncessionstrafik.

Jag vill hävda att vad sydöstra Götaland nu behöver för att övervinna sin geografiska nackdel är en Östersjöbana som förbinder de sju kuststäderna i de två länen. Lokalt skapas då förutsättningar för den arbetspendling som kan få större och attraktivare LA-regioner att växa fram för dagens 400 000 invånare. En genomgående Östersjöbana rustad och byggd till hög standard och med rätt anslutningar till stambanan i Linköping och i Skåne kommer dessutom att kunna stärka hela det södra järnvägsnätet. I dag har södra stambanan nått sitt kapacitetstak. En modern Östersjöbana erbjuder här avlastning samt redundans vid störningar. En rätt utbyggd tågtrafik i sydöstra Sverige gynnar ekonomi, klimatmål, livskvalitet och arbetsmarknad.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är infrastrukturministern och ansvarig myndighet medvetna om att infrastrukturen för järnväg i sydöstra Götaland är eftersatt och hur kraftigt det hämmar regionens förutsättningar för en god utveckling, och vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra järnvägen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1436 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/01523/TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1436 av Harald Hjalmarsson (M)
Sydöstra Götalands behov av en Östersjöbana

Harald Hjalmarsson har frågat mig om infrastrukturen för järnväg i sydöstra Götaland.

Väl fungerande transporter i hela landet är viktiga för människors möjligheter att ta sig till jobb och skola och för effektiva transporter av industrins varor. Regeringens ambition är att Sverige ska ha en robust, miljöanpassad och pålitlig transportinfrastruktur som ligger i framkant när det gäller innovativa och effektiva lösningar. För regeringen är det också viktigt att hela Sverige ges goda förutsättningar att växa och utvecklas.

Just nu genomförs den beslutade nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 med satsningar på totalt över 700 miljarder kronor. Det är över 100 miljarder kronor mer än den föregående nationella planen som den borgerliga regeringen beslutade om och innebär den största järnvägssatsningen i modern tid. Bland annat möjliggör nu den nationella planen satsningar på Sydostlänken, järnvägen mellan Älmhult och Olofström, som elektrifieras och rustas upp och byggs ut till Blekinge kustbana nära Karlshamn.

Stockholm den 9 juni 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.