Till innehåll på sidan

SVT:s kampanj och regeringens utrikespolitik

Skriftlig fråga 2004/05:1124 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-03-03
Inlämnad
2005-03-03
Besvarad
2005-03-08
Svar anmält
2005-03-08
Besvarad
2005-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 mars

Fråga 2004/05:1124

av Henrik von Sydow (m) till utrikesminister Laila Freivalds om SVT:s kampanj och regeringens utrikespolitik

Sveriges Televisions kampanj för sig själv som "fri television" med Italien som skräckexempel på ett land med ofri television har hittills renderat i att Italien protesterat diplomatiskt både i Rom och Stockholm mot SVT:s kampanj. Den 17 februari kallades den svenske ambassadören i Rom till det italienska utrikesministeriet för att motta en protest. Samma dag protesterade den italienske ambassadören i Stockholm hos utrikesrådet för politiska frågor på Utrikesdepartementet.

Oavsett vad man anser om mediesituationen i Italien och oavsett vilken effekt SVT:s agerande får på de diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Italien förefaller det orimligt att ett public service-företag angriper demokratin i ett annat EU-land med omfattande kampanjer på alla svenska licensbetalarnas bekostnad. Med sina kopplingar till statsmakten via styrelsen och regleringsbrev har SVT dessutom bidragit till en otydlighet kring den svenska regeringens utrikespolitik vad gäller synen på demokrati, yttrandefrihet och fristående massmedier i andra länder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Hur avser utrikesministern att tydliggöra den svenska regeringens syn på demokrati, yttrandefrihet och fristående massmedier för den italienska regeringen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1124 besvarad av

den 8 mars

Svar på frågorna 2004/05:1073 om vikten av kritiskt granskande medier och 1124 om SVT:s kampanj och regeringens utrikespolitik

Utrikesminister Laila Freivalds

Henrik von Sydow har frågat mig hur jag avser att tydliggöra den svenska regeringens syn på demokrati, yttrandefrihet och fristående massmedier för den italienska regeringen med anledningen av Italiens protester angående Sveriges Televisions aktuella kampanj Fri television. Gustav Fridolin har frågat utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om ministern avser att framföra en protest mot Italiens agerande med anledning av samma kampanj. Frågan har överlämnats till mig och jag har valt att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Bakgrunden är Sveriges Televisions nyligen lanserade kampanj, Fri television där bland annat den italienska premiärministern Silvio Berlusconi förekommer.

Med anledning av denna kampanj kallades Sveriges ambassadör i Rom upp till italienska utrikesdepartementet, och Italiens ambassadör i Stockholm besökte utrikesrådet för politiska frågor för att framföra Italiens kritik mot inslaget. Vid båda dessa tillfällen har det med stor tydlighet klargjorts att Sveriges regering inte på något sätt kan påverka innehållet i svenska medier. Dessutom har principerna för den svenska pressfriheten noggrant redovisats. Något ytterligare klargörande bedömer jag inte vara nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.