Till innehåll på sidan

Sveriges totalförsvar och livsmedelsförsörjningen

Skriftlig fråga 2020/21:2013 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-26
Överlämnad
2021-03-01
Anmäld
2021-03-02
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sveriges regering har ett stort arbete framför sig att återuppbygga totalförsvaret. I det arbetet ingår ett stort ansvar för att trygga livsmedelsberedskapen.

Sverige importerar i dag mer än varannan måltid, och de stora beredskapslagren av livsmedel som fanns under kalla kriget är för länge sedan borta.

Vi är i dag beroende av att transporter fungerar för att tillräckligt med mat ska finnas på hyllorna i butikerna men också för att växtskyddsmedel, drivmedel, djurfoder och reservdelar till traktorer och skördetröskor och annat som behövs för en fungerande livsmedelsproduktion finns på plats. 

Coronapandemin har blottlagt allvarliga brister i Sveriges beredskap, inte minst när det gäller livsmedel och skörheten i Sveriges livsmedelsförsörjning. Det är få lantbruk kvar och skulle smitta och sjukdom slå till på våren och lantbrukarna som finns kvar blir sjuka skulle livsmedelsförsörjningen bli akut. 

Riksdagen har enigt fattat ett viktigt beslut om en livsmedelsstrategi för att öka svensk livsmedelsproduktion. Strategin sträcker sig till år 2030 och ska gälla oavsett vilken regering som styr landet. Men trots att det nästan har gått fyra år sedan beslutet togs har lantbruken ännu inte sett någonting på gårdsnivå, och lantbruken kämpar med lönsamhet och överlevnad.

Regeringen gör inte tillräckligt för att målen i livsmedelsstrategin ska bli verklighet. Regeringen måste arbeta effektivt för att livsmedelsproduktionen ska öka.

Försvarsministern har ett särskilt ansvar för att målen i livsmedelsstrategin uppnås då en högre livsmedelsproduktion inom nationens gränser minskar vår sårbarhet ur ett totalförsvarsperspektiv.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka vår inhemska livsmedelsproduktion i syfte att stärka Sveriges totalförsvar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2013 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N202 1 /02603 /JL Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2013 av Ann-Sofie Alm (M) Sveriges totalförsvar och livsmedelsförsörjningen

Ann-Sofie Alm har frågat försvarsminister Peter Hultqvist vilka åtgärder ministern avser att vidta för att öka vår inhemska livsmedelsproduktion i syfte att stärka Sveriges totalförsvar. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige behöver ha en god försörjningsförmåga av livsmedel och regeringen ser att det är en prioriterad fråga. Den nationella livsmedelsstrategin syftar till hållbara och konkurrenskraftiga företag inom jordbruket, fiskerinäringarna och livsmedelsproduktion som kan öka den svenska produktionen och därmed också bidra till en hög svensk marknadsandel.

Att stärka och öka konkurrenskraften inom det svenska jordbruket är en viktig punkt i den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna. En del i detta arbete är att regeringen i december 2019 fattade beslut om ytterligare en handlingsplan för livsmedelsstrategin. Handlingsplanen innehåller satsningar på 122 miljoner kronor årligen fram till och med 2025, dessutom gjordes ytterligare satsningar på totalt 114 miljoner kronor under 2020. I budgetpropositionen för 2021 tillfördes ytterligare 74 miljoner kronor 2021–2023 för att förstärka arbetet med livsmedelsstrategin. De föreslagna åtgärderna utgör tillsammans en handlingsplan del 3. Handlingsplanerna utgör tillsammans viktiga steg för att stärka konkurrenskraften och öka lönsamheten.

Regeringen har också beslutat om en proposition Totalförsvaret 2021–2025 där regeringen närmare beskriver en inriktning för bl.a. uppbyggnaden av en livsmedelsberedskap inom det civila försvaret. Detta är ett långsiktigt arbete där livsmedelskedjans alla aktörer blir viktiga. Med en svensk konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i grunden kan en livsmedelsberedskap byggas upp.

För livsmedelsförsörjningen innebär satsningen på civilt försvar i budgetpropositionen 2021 en start på uppbyggnaden av en nationell livsmedelsberedskap. Regeringen avsätter 70 miljoner kronor för 2021 för området livsmedel och dricksvatten inom ramen för civilt försvar. För åren 2022–2023 satsas 80 miljoner kronor respektive 100 miljoner kronor. Inledningsvis behöver omfattande analys- och utredningsarbete genomföras för att livsmedelsberedskapen ska kunna dimensioneras och byggas upp på ett ändamålsenligt sätt.

Ett lands livsmedelsförsörjning tryggas av en inhemsk produktion såväl som import. Dagens livsmedelsförsörjningssystem är globalt med många aktörer i olika branscher. Satsningarna inom ramen för livsmedelsstrategin är viktiga för vår försörjningsförmåga. Genom satsningar på allt från forskning, livsmedelsexport och ökad hållbarhet i produktionskedjan skapar vi konkurrenskraft, jobb och tillväxt i hela landet, samtidigt som vi kan bidra till en tryggad livsmedelsförsörjning.

Stockholm den 9 mars 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.